BAHAN-BAHANNYA :-)
200 gram spaghetti angel hari, rebus hingga lembut, gaul dengan minyak zaitun
1 genggam, udang kecik, cuci dan toskan
1 1/2 camca besar pes tomyam (kak rose guna 1 kiub maggi tomyam)
1 biji bawang besar, cincang halus
2 ulas bawang putih cincang halus
1 biji tomato, cincang halus
2 helai daun limau purut
8 biji cili padi, cincang halus (guna 2 biji jer... pun dah pedas!)
Sos ikan secukup rasa (x suka...gantikan dengan garam jer)
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan ( x dak la)
Hirisan cili padi untuk hiasan
Belahan limau kasturi untuk hiasan (ada limau nipis jer, so x buh la)
Minyak zaitun untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih, bawang merah dan tomato hingga layu dan tomato lembut. Masukkan cili padi cincang dan pes tomyam, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
- Masukkan udang dan sedikit air. Bila udang berubah warna, masukkan spaghetti, gaul rata dan tambah sos ikan secukup rasa dan secubit gula. Gaul hingga mesra. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidang dengan menabur hirisan daun bawang dan cili padi. Perah jus limau kasturi sebelum dimakan, jika suka....
huwaaaaaaa....nak nangis rasa bila tengok ni..sedapnya nampak..laporrr...nak balik...huhuhu
ReplyDeleteSedapnya kak rose... boleh hulur sepinggan utk Buka puasa saya maghrib nanti ;)
ReplyDeletefaa, jangan nanges. buatla, bahan pun mudah jer!
ReplyDeleteYatie,selamat berbuka ya...mmg sedap, tu yg kak rose buat berulang2
ReplyDeletesedapnyer...saya lom pernah cuba versi tomyam ni..nampak sedap..kena cuba ni
ReplyDeletesuka..suka ngan angle hair goreng...tak kirala goreng camana pun ...sedappp..kan kak ros
ReplyDelete