resepi dari dapur MaDiHa dan tuan resepi asal Yatie, mekasih ya dan nak kongsikan kat sini lak....
Sumber : Yatie
Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar*
- 2 biji bwg putih*
- 1/2 cwn ikan bilis*
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- ** yang ni kak rose blend kasar2, suka ada rasa ikan bilis n bawang tu...
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali ikan bilis, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
i follow u...follow me back....
ReplyDeleteassalamualaikum kak rose...
ReplyDeletesori lama (1 minggu gak) tak singgah sini... cucur bilis ni mmg sedap.. kalau buat banyak2 hari cuti.. jap je abis.. anak2 dok angkut... hmmm esok project masuk dapor.. nak wat karipap kat anak teruna yg dah balik kl last week..
Sedap kak rose lama dah tak buat... nak buat pulak nanti :D
ReplyDeleteAda nasi sejuk kt dapur tu boleh lah buat cekodok nasi ni.pernah buat sekali dulu tp tiada resipi main taram je hehe.Nnt nk buat ikut resipi ni la
ReplyDelete