Bahan-bahan:
- 10 -12 ekor udang di bersihkan
- 1 biji piman / capsicum / cili hijau dan cili merah (kak rose ade yg hijau jer)
- sedikit bunga kobis / carrot
- bawang besar - dipotong bulat
- sehiris halia - dicincang halus
- 2 ulas bawang merah - dimayang
- 1 ulas bawang putih - dimayang
- sedikit serbuk lada hitam (optional)
- sedikit air
- serbuk kunyit
- garam
Cara Memasak:
- Udang di gaul dengan garam dan kunyit secukup rasa.
- Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia cincang sehingga naik bau.
- Masukkan sedikit air dan bunga kobis.
- Bila bunga kobis separuh masak masukkan udang, piman, dan hirisan bawang besar.
- Jika terlalu kering tambahkan sedikit lagi air.
- Bila hampir masak masukkan sedikit serbuk lada hitam jika suka. Perasakan garam.
- Kacau dan tutup api. Sedia untuk di hidangkan panas-panas. Selamat mencuba hidangan yang ringkas dan cepat untuk disediakan.
ikut pesan tuan doctor, makan buah dulu sebelum makan yang lain.... dan nin lah dia buah kak rose hari semalam...
satur, apa yang sde je dalam firdge, kubis, carrot n sawi....taruk jer la apa yang ade...
kuih manis petang semalam....buat satu adunan dan cuma ini yang tinggal untuk kami berdua... makan 4 buji je.... ada lagi membawak ke sahur pulok!