Sunday, June 28, 2015

kerabu kacang botor+tauge

 kerabu yang sedap untuk makan nasik semalam.... resepi dari sini, mekasih ya Ninie. mohon izin nak kongsikan kat rumah maya kak rose ni.



Bahan bahan



7 kacang botor

50 sen taugeh segar

Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis

garam dan gula secukup rasa

jus limau nipis secukupnya

kerisik kelapa secukupnya - dalam 3/4 sudu besar



Bahan tumbuk:



2 biji cili merah

1 inci belacan bakar

3 atau 4 sudu besar udang kering

**(kak rose gaul semua bahan baru sangai hingga sedikit kering)
 


BAHAN-BAHAN : 7 kacang botor 50 sen taugeh segar Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis garam dan gula secukup rasa jus limau nipis secukupnya kerisik kelapa secukupnya - dalam 3/4 sudu besar BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR : 2 biji cili merah 1 inci belacan bakar 3 atau 4 sudu besar udang kering

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ


Cara

Bersihkan kacang botor serta taugeh kemudian kacang botor dipotong nipis , ketepikan dulu .
Udang kering direndam sekejap dalam air panas dan ditos .
Tumbuk lumat semua cili merah dgn belacan dan udang kering .
Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas yang sesuai kemudian gaul semua bahan dgn kacang botor , bawang besar , taugeh , garam / gula , jus limau nipis dan kerisik .
Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra dan rasa jelatah jika ada bahan terkurang boleh la ditambah lagi .
Kalau suka pedas boleh ganti cili merah dengan cili api .

3 comments:

  1. kerabu feveret suami KY ni..tapi ky tak suka makan.kalau suami nak makan beli di restoran Azira jer..

    ReplyDelete
  2. Ya, dulu kak rose suka makan di Azira...kerabu n pecalnya jadi pebret, meratah je tanpa nasi.

    ReplyDelete
  3. Did you know you can create short urls with OUO and get cash for every click on your short links.

    ReplyDelete