Bahan bahan
7 kacang botor
50 sen taugeh segar
Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis
garam dan gula secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
kerisik kelapa secukupnya - dalam 3/4 sudu besar
Bahan tumbuk:
2 biji cili merah
1 inci belacan bakar
3 atau 4 sudu besar udang kering
**(kak rose gaul semua bahan baru sangai hingga sedikit
kering)
BAHAN-BAHAN :
7 kacang botor
50 sen taugeh segar
Sebiji bawang besar - dimayang nipis-nipis
garam dan gula secukup rasa
jus limau nipis secukupnya
kerisik kelapa secukupnya - dalam 3/4 sudu besar
BAHAN DITUMBUK LUMAT ATAU DIKISAR :
2 biji cili merah
1 inci belacan bakar
3 atau 4 sudu besar udang kering
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
Cara
Bersihkan kacang botor serta taugeh kemudian kacang botor
dipotong nipis , ketepikan dulu .
Udang kering direndam sekejap dalam air panas dan ditos .
Tumbuk lumat semua cili merah dgn belacan dan udang
kering .
Masukkan bahan tumbuk ke dalam bekas yang sesuai kemudian
gaul semua bahan dgn kacang botor , bawang besar , taugeh , garam / gula , jus
limau nipis dan kerisik .
Gaulkan semua bahan sehingga cukup mesra dan rasa jelatah
jika ada bahan terkurang boleh la ditambah lagi .
Kalau suka pedas boleh
ganti cili merah dengan cili api .
kerabu feveret suami KY ni..tapi ky tak suka makan.kalau suami nak makan beli di restoran Azira jer..
ReplyDeleteYa, dulu kak rose suka makan di Azira...kerabu n pecalnya jadi pebret, meratah je tanpa nasi.
ReplyDeleteDid you know you can create short urls with OUO and get cash for every click on your short links.
ReplyDelete