Asalamualaikum dan selamat pagi...pagi hari ni kak rose nak tepek menu buka puasa petang semalam yang simple seadanya... dan semalam kak rose masak ikan tenggiri dalam sos asam jawa yang mudah... kak rose kongsikan resepi mudah ni kat sini ya..
Bahan-bahan:-
1 keping ikan tenggiri
1-2 labu Bawang Besar **
4-5 ulas Bawang Putih **
Sedikit capsicum dan tomato yang didadu
2 biji cili ap ** (kalau nak pedas tambah lagi yaa)
sedikit tepung jagung bancuh dengan air
** - cincang kasar
Cara-cara:-
-Ikan salut dgn garam dan tepung jagung goreng garing....angkat ketepikan.
-tumis bahan yang dicincang kasar tadi hingga naik bau
-masukkan air asam jawa, gula melaka/merah, perasakan garam.
-dah
didih dan cukup semua rasa,
- masukkan capsicum dan tomato yg didadu tadi
- air tepung jagung untuk memekatkan kuah.
-tuang atas ikan tadi
-sedia dihidang...
buah2an... kena keluarkan awal2 dari fridge, tak leh nak amik yang sejuk2... takut batuk menjelma semula!
bulan puasa ni macam2 punya teringin, sayur kangkung goreng dengan udang kering dan cili merah... dapat jugak memenuhi keinginan nak makan....
kuih untuk berbuka... ulangan buat cucur udang rangup yang pernah buat masa awal puasa dulu...
Ikan masak asam menu utama saya dlm pantang..favourite sgt ni
ReplyDelete