meh kak rose kongsikan resepinya, manalah tau ada kawan2 nak termengidam macam kak rose ni kan... resepi dari Ann yang dah lama menyepi dari dunia blogging, tapi resepinya mmg umph gitu. meratah jer pun sedap!
2 ikat selom - hiris halus (kak rose buat seikat jer)
10 sen taugeh- buang ekornya (kak rose suka banyak2 tauge)
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris
**5 biji cili padi (ikut kepedasan memasing la ya)
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti dengan udang kering)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis.
Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula
secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.
Assalamualaikum K.Rose,
ReplyDeleteWanginya bau daun selom.
Terus naik selera.