Monday, December 18, 2023
Spaghetti bolognese
Tuesday, December 5, 2023
Mee hoon goreng
1 bungkus bihun - direndam hingga lembut & tos
1 biji bawang besar - dihiris
1 mangkuk sotong atau udang
2 keping fish cake
3 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap lemak manis Jalen
Garam, gula dan serbuk perasa jika suka
Minyak masak
Sawi hijau
Bahan Tumbuk:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau. Inilah yang akan menjadikan sambal mee hoon goreng kita menjadi lebih sedap.
Masukkan bahan tumbuk dan kacau rata sehingga naik bau. Masukkan pula cili kisar dan kacau rata. Kecilkan api dan masak sehingga cili benar benar masak dan garing.
Setelah cili garing, masukkan sedikit air, sos tiram, kicap, gula dan garam secukupnya. Masak sehingga sambal terbit minyak.
Setelah terbit minyak, masukkan fish cake dan udang, biar mendidih.
Kemudian masukkan mee hoon. Kacau rata sehingga mee hoon lembut. masukkan sawi. Jika mee hoon belum cukup lembut, masukkan air sedikit demi sedikit.
Monday, December 4, 2023
Ayam masak sambal
Bahan-bahannya:
1/2 ekor ayam - dicuci, digaul dgn garam kunyit dan digoreng hingga masak
6 sudu makan cili kisar - ikut lah kepedasan memasing ya
1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan 1 cawan air
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 batang serai - dititik
garam
serbuk perasa
Bahan tumbuk lumat:
1 inci halia
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Cara-caranya:
- Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan tumbuk dan serai hingga wangi.
- Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
- Masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih.
- Masukkan bawang besar, garam dan serbuk perasa. Gaul rata.
- Masukkan ayam. Gaul rata hingga bawang besar layu.
- Tutup api. Hidangkan.
Sunday, December 3, 2023
Makan megi jeee
memula kak rose celurkan megi tu dulu dan tapis buang airnya. lepas tu tumiskan bawang putih dan bawang merah, udang dan juga fish cake, tambahkan air secukupnya. biarkan mendidih dan masukkan kiub pati ayam baru lah masuk kan mee yang dah dicelor tadi, pecahkan telor dan last sekali masukkan sayur. tarrrraaaa... siap dah
2 bungkus mee megi minus the perisa untuk kami berdua. bila dah masuk segala dayang dayang tu jadi sekuali lah pulaknya. memang tak boleh lah nak habiskannya. so cik tong pun dapat jugak lah jadinya 🙏🙏
Saturday, December 2, 2023
Peria goreng dengan udang
Bahan
1 biji peria kambas
1 mangkuk udang
1 camca besar sos tiram
1/2 cawan air
1 biji bawang besar
1 biji lada merah
2 ulas bawang putih
1/2 camca teh garam kasar
Cara membuatnya:-
Saturday, November 25, 2023
Robbanna
Semuga Allah memperkenankan permohonan hambaNya, seorang pendosa. Aamiin
رَبَّنَا تَقَبَّلْ مِنَّا اِنَّكَ اَنْتَ السَّمِيْعُ الْعَلِيْمُ
Wahai Tuhan kami, perkenankanlah (permohonan) dari kami, sesungguhnya Engkau Maha Mendengar Lagi Maha Mengetahui.
رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَا إِنْ نَسِينَا أَوْ أَخْطَأْنَا
Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau salah.
رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِهِ
Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya.
رَبَّنَا لَا تُزِغْ قُلُوبَنَا بَعْدَ إِذْ هَدَيْتَنَا
Wahai Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami.
رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَإِسْرَافَنَا فِي أَمْرِنَا
Wahai Tuhan kami, ampunilah dosa-dosa kami dan tindakan-tindakan kami yang berlebihan-lebihan dalam urusan kami.
رَبَّنَا افْتَحْ بَيْنَنَا وَبَيْنَ قَوْمِنَا بِالْحَقِّ
Wahai Tuhan kami, berilah keputusan antara kami dan kaum kami dengan hak (adil).
رَبَّنَآ اَفْرِغْ عَلَيْنَا صَبْرًا وَّتَوَفَّنَا مُسْلِمِيْنَ
Wahai Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami dan matikanlah kami dalam keadaan muslim (berserah diri kepada-Mu).
رَبَّنَا لَا تَجْعَلْنَا فِتْنَةً لِلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
Wahai Tuhan, janganlah Engkau jadikan kami sasaran fitnah bagi kaum yang zalim.
رَبَّنَا اغْفِرْ لِي وَلِوَالِدَيَّ وَلِلْمُؤْمِنِينَ
Wahai Tuhan kami, ampunilah aku dan kedua ibu-bapaku dan semua orang yang beriman.
ﺁﻣـــــــــــﻴﻦ ﻳَﺎ ﺭَﺏَّ ﺍﻟْﻌَﺎﻟَﻤِــــــــــﻴْﻦ
Thursday, November 23, 2023
Ayam masak bali
Bahan-bahan
Ayam ~ 4 keping chicken thigh
1 biji bawang besar / 6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 sudu serbuk kunyit ~ k.nor guna 1in kunyit hidup
1 sudu kecil ketumbar (coriander powder)
1 sudu kecil jintan manis (aniseed)
1 sudu kecik jintan kasar (ground fennel seed)
3 batang serai (2 dikisar dan 1 diketuk)
Kicap pekat ~ k.nor letak 1 sudu besar
Cili kering ~ k.nor letak 2 sb cili mesin
1 tangkai daun kari
3-4 helai daun limau purut
Asam keping
Minyak masak
Garam
GulaCara-cara
Kisar bawang besar, bawang putih, ketumbar, jintan manis, jintan kasar, cili kering dan serai.
Gaulkan bahan yang dikisar bersama-sama kunyit dan kicap pekat. Kemudian perap ayam dengan bahan ini.
Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap ke dalam kuali. Bahan perapan jangan dimasukkan lagi.
Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi. Masukkan juga daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Siap untuk dihidangkan. Selain nasi, boleh juga dihidangkan bersama-sama nasi impit.
* * Cara K.Nor:
Setelah ayam digoreng 3/4 masak, angkat dan ketepikan.
Pastu tumis semua bahan2 perapan hingga kering dan masukkan sedikit air dan masak lagi hingga pecah minyak.
Pastu boleh la diteruskan kaedah berikutnya spt dlm resipi.
*** kak rose ikut cara Nor yg lebih mudah ni....
*** terima kasih pada yang kongsikan resepi.
Friday, November 10, 2023
Masak lemak ciliapi udang+kacang panjang
Thursday, November 9, 2023
Brokoli bawang putih
Bahan-bahan:
500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
GaramCara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4.
Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali.
Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika.
Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang.
Wednesday, November 8, 2023
Thursday, November 2, 2023
Daging bakar thai mudah
Bahan:
- 1/2 kg daging hiris nipis2
- 4 ulas bawang putih
- 1 batang Serai
- Kicap
- Sos tiram
- Garam
- Gula kalau nak cicah sos cili pun sedap, tapi ratah cenggitu pun dah sedap. cili sos ni kak rose guna sos cili thai dan perahkan asam limau dan tabur sedikit daun ketumbar. kalau nak pedas boleh potongkan cili api dan masukkan dalam cili sos tu. siap!
Cara penyediaan (daging):
1. Tumbuk bawang putih & serai sehingga lumat.
2. Gaulkan daging bersama kicap, sos tiram, garam & gula. Perap daging.
3. Bakar daging.
4. Siap!
Wednesday, November 1, 2023
Kuih lapis acuan viral
Bahan-bahan
2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan santan kotak kecil
3 cawan air masak
1 cawan gula
1 sudu teh garam
campurkan semua bahan dan bahagi kepada 2 bahagian
1 letak pewarna merah 1 biarkan putih
masukkan satu sudu kecik berselang setiap warna
kukus selapis² selama 4 minit
lapisan terakhir kukus selama 10 minit
biarkan sejuk baru keluarkan dari acuan.
Thursday, October 26, 2023
Hari2 saya makan roti...
jambu batu lohan gaul dengan asam pak chu 916
tembikai merah yang manissss
mangga susu thailand dengan jambu air madu
jambu dan jambu - batu dan air. dua dua pun sedap 😋😋
Saturday, October 21, 2023
Tumis labu air
- sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dan dipotong dadu.
- setengah cekak suhun @ so'un
- semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah
- 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis
- (kak rose tambah carrot )
Cara-cara
- panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
- biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
- bolehlah dihidang panas atau sejuk..
Thursday, October 19, 2023
Sup makaroni
Friday, October 13, 2023
Ayam goreng kunyit
- Dada ayam dihiris memanjang, cuci dan toskan (che mat guna dada ayam tanpa tulang). Gaul dengan bahan2 bertanda (*), dan perap 30 minit, simpan dalam peti sejuk. Kacang panjang dikerat pendek, cuci dan toskan. Ketepikan/
- Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 4 camca besar). Tumis bawang putih hingga harum, masukkan ayam yang diperap tadi. Kacau rata dan masak dengan api sederhana hingga isi ayam berubah warna.
- Masukkan bawang besar, cili hijau, cili merah dan kacang panjang. Kacau rata dan masak hingga semua lembut. Masukkan gula, jika suka dan perasakan dengan sos ikan secukupnya. Kacau rata dan masak sekejap. Boleh matikan api, hidangkan bersama nasi putih dan lauk2 lain.
Thursday, October 12, 2023
Bubur nasi a la mcd
Bahan-bahan
- 1 cwn beras
- 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
- 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
- 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
- sedikit garam
- 1 liter air
- * GARNISH *
- lada merah/cili kicap
- daun bawang n daun sup
- sedikit mninyak bijan
- isi ayam yang dah disiat2
- kacan tanah goreng
- ikan bilis goreng
- bawang goreng
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
Sunday, October 8, 2023
Ikan siakap tiga rasa
1 ekor ikan siakap - bersihkan dan kelar.Lumur garam dan kunyit.
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air
Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram
Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan siakap tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula.
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi.SIAP!
Saturday, October 7, 2023
Brokoli bawang putih
500 gm broccoli
5 ulas bawang putih ~ dipotong dadu
3 sudu sos tiram
1 camca teh tepung jagung ~ bancuh dengan sedikit air
1/2 camca lada sulah
Air ais ~ untuk merendam broccoli
GaramCara penyediaan:
1. Celur broccoli selama 2-3 minit dalam air mendidih. Kemudian sejatkan dan rendamkan ke dalam air ais, 2-3 minit dan toskan.
3. Tumiskan bawang putih dan goreng sehingga garing dan angkat.
4. Masukkan sos tiram dan air bancuhan tepung jagung ke dalam kuali. Apabila kuah telah mendidih, masukkan broccoli dan kacau seketika. Letaklah lada sulah dan garam secukup rasa.
5. Angkat ke dalam mangkuk dan taburkan dengan bawang putih yang telah digoreng tadi. Sedia dihidang.
Friday, October 6, 2023
Cekodok pisang
Bahan-bahannya:
8 biji pisang emas dilenyek
3/4 cwn tepung gandum
3 sdb gula pasir
1/2 sdt soda bikarbonat
secubit garam
Cara-caranya:
1. Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.
2. Perap adunan itu tadi selama 30 minit sebelum menggoreng. Tujuan ia diperap terlebih dahulu supaya cekodok pisang akan menjadi ranggup di luar dan lembut di dalamnya. Itulah rahsianya.
3. Basahkan hujung jari dengan sedikit air, jemputkan adunan tadi ke dalam minyak panas.
4. Goreng dengan api sederhan sehingga masak dan siap dihidangkan
Thursday, October 5, 2023
Macam macam ada...
pepagi merajinkan diri goreng pisang pulak. pisang ni kak rose bawak dari kampung. masa bawak tu masih hijau lagi, lepas dua hari dah stat menguning dan kenalah buat something yang sedap ditekak kan.. pisang lilin adik kata, sedap digoreng dan sangat mani rasanya.
yang ni cuma panaskan roti boom frozen dan cicah kuah kari ayam leftover.
kembali as usual, toast, pisang berangan dan seedless red grapes
heavy breakfast... nasi goreng ulam timun jepun, home made potato wedges dan jambu batu gaul dengan asam pakchu 916
tukang makan nak jugak toast ni walaupun ada lempeng cicah dengan sambal tumis. so buat je lah kan...