Monday, December 18, 2023

Spaghetti bolognese


Bahan-bahan

Spaghetti secukupnya - rebus sehingga lembut, angkat dan tos kan. Gaul dengan sedikit olive oil/ minyak masak supaya tidak melekat dan cantik berkilat kejadiannya..


Bahan sos

400g daging kisar (kak rose guna daging ayam)
1 labu bwg besar dipotong dadu
4 ulas bawang putih (cincang)
1 sudu kecil lada sulah
1 sudu  kecil lada hitam
4 biji cili  padi (jika suka pedas)
1 tin  sos prego (tradisi)
1 tin  sos prego (cendawa)
Garam secukup rasa
Boleh masukkan tomato dan cili benggala jika suka


Cara memasak

1. Panaskan 2 sudu butter.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dipotong dadu sampai naik bau. Masukkan cili api
3. Masukkan daging kisar dan masak sampai daging kecut.
4. Masukkan lada sulah dan lada hitam.
5. Masukkan sos prego tradisi dan sos prego cendawan dan kacau rata. Kak rose gunakan 2 jenis sos ni sebab x de cendawan. Bila dah ada prego cendawan kan dah ada cendawan dalam tu..
6. Perisakan dengan garam secukupnya.
7. Masak sehingga kuah sebati. Boleh masukkan sedikit air jika nampak kuah terlalu pekat.

Nak hidangkan, letak spaghetti di dalam pinggan dan diikuti kuah bolognese. 

Alhamdulillah... untuk lunch semalam... kenyang kami anak beranak.
 

1 comment:

  1. Sedapnya lama tak masak bolognese. Anak2 lebih suka yang carbonara. Tu jarang masak bolognese.

    Done follow sini. By the way jemput join Cie ada buat segment giveaway 😊

    ReplyDelete