Bahan-bahan ( 6 keping )
- 100 g daging cincang
- 2 biji ubi kentang
- 1 sudu setengah rempah kari
- 1/2 biji bawang besar
- 1 ulas bawang putih
- daun sup
- minyak
- 1 sudu kecil garam dan secubit ajinomoto
- kulit popia
- 2 biji telur
Cara-cara
- mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar dan bawang putih di potong dadu. tumiskan bawang.
- apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang.
- apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan ajinomoto. jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup.
- pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati.
- ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia.
- goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak.
Salam akak.. Salam Ramadhan n selamat menjalankan ibadah puasa...mmmm sedap tu kak.. lelagi wat sendiri mesti inti sedap.. kak.. kalau bakai kulit popia jadinya kecil yer kak martabak tu? hu hu hu tak terbayang...
ReplyDeletekak rose.. cun je murtabak akak tu.. canner nak buat bawang tu.. rendam je dlm cuka ye.. rasa cam pernah baca caranya.. hehehe.. suke jugak nak menanya kan
ReplyDeleteKak Rose...memang yg izah wat ni, sedaaaaaaaaaaaap inti nya. Hari tu ayu wat dah...cuma guna doh roti canai mamafami....anyway...tetap nampak sedap murtabak express ni, mudah n siinang!
ReplyDeleteAssalamualaikum kak Rose...oh mak aiii murtabak segera ni dah lama tak di buat...sebab nak kena keluarkan kulit popiah tu yang malas....nanti kena buat jugak..sebab sedap!!!Dah terliur dah ni!
ReplyDeletesimple buat martabak ni
ReplyDeleteboleh cuba nanti
Salam Erma, mmg puas ati kalau buat sendirik kan... ha a kecik je jadinya.
ReplyDeleteizah, tu la tayang masa bulan posa.... kan dah terliur jadinga... bawang tu kak rose buh cuka+gula+garam sket+air n kaler merah... pandai2 lah ejas ya.
ReplyDeleteAyu, sedapkan.... tp sbb x princes kak rose guna kulit popia je la...jeles orang dah ada princes nih!
ReplyDeleteWaalaikum salam watie, kena kuorkan awal2 kulit popia tu kalau x nnti keras kejung x leh nak siat..
ReplyDeletekasih, kalau ada kulit popia bileh lah mencuba nnti ya... n selamat berbuka.
ReplyDeletewaaaa...kulit popia pon leh wat murtabak eh....kena try gak ni
ReplyDeleteWaa...sana sini dok tayang murtabak..saya pun tingin jugak...nk buat la esok,,,tak sabar nk makan...ada lagi tak akak punyer murtabak ni??? hehe
ReplyDeleteintan, cubalah... murtabak yg simple n sedap!
ReplyDeleteNoorma, kak rose pun asalnya terguda dengan banyak tayangan amal ni....
ReplyDelete