Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- Bahan B :
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
- 1/2 sudu kecil garam
- Bahan C :
- 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
Kak Rossssssssssssssse....adoyai, terasa2 nyaman kat tekak ni....hmmmmmmm:) fav my better half....:)
ReplyDeletesedap buat berbuka ni kak rose :)
ReplyDeleteAssalam Kak Rose...Eid Ramadhan....wah ada sagu yer kat sini.....nak se bekas...hehehe.....menu yang tak pernah Watie coba lagi ni sebab permintaan berasaskan sagu ni...agak kureng sikit kat teratak Watie....kalau tak pun suapkan jer lah barang sesudu!!! kan lebih afdhal gitu!!!hihiiiii!
ReplyDeleteAyu, mmg sedap pada yg suka sagu kan... yg kureng tu tengok je la....
ReplyDeletekasih, mmg sedap makan sejuk2... laju ue makan masa bukak puasa semalam.
ReplyDeleteWaalaikumsalam watie, lamanya hilang... meh kak rose suapkan dari jauh ni...
ReplyDeletekak rose nie menu menarik...mesti kena cuba
ReplyDeleteAssallamualaikum Kak Rose..
ReplyDeleteCantiknya sbb namapak berlapis2 tu.. Menggiurkan lah kak..
x pernah makanlah kak... meh segelas hihihii
ReplyDeleteAssalam kak Rose...selamat berpuasa...weeee sagu gula melaka....nasib baik Ummi baru buat...tp dah kena campur dgn skoteng..hehehhee....
ReplyDelete