dan banyak kali buat kuih ni tp nak jugak kak rose tepek resepi mabeles dari Yani@Myr ni kat sini untuk kita sama2 share kan....
Bahan-bahan ( 12 cups- bergantung pd saiz bekas )
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
5 cawan air
4 sudu besar tepung beras(ratakan)
1 biji kelapa diperah jadi 4 cawan santan
4 helai daun pandan dimesin dgn sedikit air
sedikit kapur dan sedikit garam
Cara-cara
2. Perah santan, masukkan tepung yg 4 sudu tadi dan garam. Kacau sehingga sebati dan ketepikan.
3. Masakkan tepung yg diadun dan kacau hingga masak dan berkilat.
4. Bila dah masak masukkan dalam acuan yang disukai. Kalau daun pisang lagi sedap.
5. Masak santan yg diadun tadi dan kacau sehingga pekat.
6. Angkat santan dan curah ke atas tepung yg di dalam acuan tadi.
Sejukkan dan boleh simpan dalam peti sejuk jika mahu
huhuhhhh... terliur nih... sedapnya makan sejuk2
ReplyDeletemas suka tepung pelita kak yani ni..
ReplyDeletememang sangat sedappppp....
kak rose, tun pun kalu buat mmg letak dlm bekas gini je laa.. xpandai jugak nk wat bekas2 mcm kt pasar malam tu. yg penting sedap kan =)
ReplyDeletemmmm sedapnyer.. mkn time sejuk2 sedap jek lalu kat tekak.. samalah kak erma watpun buh dlm bekastu.. senang kejer.. nak masuk petisejukpun kemas n senang...he he he ader lagi?
ReplyDeletesaya pun tak pandai nak buat kotak dengan daun pisang tu kak..entah apa2 jadinya :)
ReplyDeletecheq sue, hmmm sedap sangat makan sejuk2...
ReplyDeleteMas, sejak jumpa resepi ni terus pandai buat tepung pelita... mmg terbaik kan.
ReplyDeletetun, buat mana yg senang... yg penting isinay kan... mmg mabeles resepi ni..
ReplyDeleteerma, sekarang ni semua nak senang kan...lg pun kadang2 susah nak cari daun pandan/pisang tu. alasan?
ReplyDeletekasih, td ada tengok kat rumah Azlita masam manis cara nak buat kotak tu... tp x brapa rajin lak!
ReplyDeletesaya nak cuba hari ni..bole ceduk resipi kat sini?
ReplyDeletekak, sedapnyaa.. saya nak mintak resepi ni tau...
ReplyDelete