Saturday, November 12, 2022

Masak lemak pucuk ubi + udang


 

Bahan-bahan:
10-20 ekor udang
2 genggam pucuk ubi(dicelur)
1 inci kunyit hidup
1 kotak kecil santan
8 biji cili padi
2 batang serai diketuk
1 keping asam keping
Gula garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Tumbuk kunyit hidup dan cili padi hingga halus.
  2. Satukan bahan tumbuk di dalam periuk dan masukkan santan, asam keping dan serai.
  3. Masak hingga mendidih, kacau selalu. Kemudian, masukkan udang dan pucuk ubi.
  4. Perasakan gula garam.
  5. Siap untuk dihidangkan.

Thursday, November 10, 2022

Ikan siakap stim mudah


Bahan bahan:
1 ekor ikan Siakap - kelar
1 biji imau nipis - hiris hiasan (X de, kak rose guna limau kasturi)

Bahan Kuah:
1/2 biji bawang besar -hiris
3 ulas bawang putih - hiris
2-3 tangkai cili padi - hiris
3 helai daun limau purut - carik
1 biji limau nipis - ambil jus
1-2 batang serai - potong serong
1 inci halia - hiris
1 sudu besar sos ikan
1/2 sudu besar sos tiram
1/2 sudu besar kicap
Garam 
Gula


Cara cara:
Masukkan sedikit dari bawang, halia dan serai untuk disumbat ke dalam perut ikan dan kukus selama 15-20 minit atau sehingga ikan masak. 

Tabur bahan bahan kuah ke atas ikan dan kukus beberapa minit lagi. 

Angkat dan hias dengan hirisan limau.

 

Wednesday, November 9, 2022

Sambal udang petai


RESEPI SAMBAL UDANG PETAI

BAHAN-BAHANNYA
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
sedikit sos tiram, sedikit ajinomoto kalau suka..

BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara2:
1- tumis bahan kisar halus smpai naik bau
2- masukkan cili kering yang dah dikisar & air asam jawa
3- masukkan bawang besar yang dihiris-tunggu sampai layu sikit
4- then letak garam, gula, sos tiram & sedikit ajinomoto....
5- masukkan petai - biakan sekejap untuk rasa & bau petai masuk dalam sambal tapi jangan lama sangat nanti petai da tak rangup
6- masukkan udang. bila udang masak, angkat dan hidang bersama nasi panas..


 

Thursday, November 3, 2022

Ikan bawal tiga rasa


Bahan-bahan:-
1 ekor ikan bawal - bersihkan dan kelar. Lumur garam dan kunyit.

 
Bahan lain:-
5 ulas bawang putih - ditumbuk asing
3 ulas bawang merah - ditumbuk asing
2" halia - dimayang halus
6 biji cili padi - dihiris nipis (terpulang pada tahap kepedasan memasing la ya...)
garam
gula
1/2 cawan air 


Bahan sos:-
3 sdm sos cili
3 sdm sos tomato
2 sdm sos tiram


 Cara:-
1. Panaskan minyak.Goreng ikan bawal tadi sehingga garing.Ketepikan.
2. Keluarkan minyak dalam kuali sedikit utk menumis.
3. Masukkan cili padi hiris dan goreng sedikit layu.
4. Masukkan bahan lain seperti bawang putih,halia dan bawang merah yang telah
ditumbuk.Tumis sehingga kekuningan dan agak garing.
5. Masukkan bahan sos.Tambah air.Kacau sehingga kuah masak dan mesra.Masukkan garam dan gula. masakkan juga bahan2 untuk kaler2 tadi
6. Sekiranya hendakkan kuah yang agak pekat,boleh dibancuh dgn sedikit air dan campuran tepung jagung.
7.Tutup api dan curahkan di atas ikan tadi
 

Wednesday, November 2, 2022

Lemak pisang muda dengan ikan masin

 Bahan-bahan

  • Cara-cara

  • Pisang  disiat kulitnya dan dipotong serong. (Jika suka boleh masukkan kulit pisang sekali dalam masakan)
  • Masukkan semua bahan kisar bersama tulang ikan masin ke dalam periuk.
  • Seterusnya tuangkan santan dan masak hingga mendidih.
  • Selepas itu,masukkan pula pisang tadi dan serai yang telah diketuk ke dalamnya.
  • Taburkan daun kunyit hiris, biarkan mereneh.
  • ambahkan garam secukup rasa, dan biar kuah sedikit pekat. Sedia untuk dihidangkan.