RESEPI SAMBAL UDANG PETAI
 BAHAN-BAHANNYA ![]()
 20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
 4 papan petai, ambil isinya.
 1 biji bawang besar, hiris kasar
 1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
 3/4 cawan cili kisar
 Garam dan gula secukup rasa
 sedikit sos tiram, sedikit ajinomoto kalau suka..
 BAHAN KISAR HALUS ![]()
 1 biji bawang besar
 2 biji bawang merah
 2 ulas bawang putih
 Cara2:
 1- tumis bahan kisar halus smpai naik bau
 2- masukkan cili kering yang dah dikisar & air asam jawa
 3- masukkan bawang besar yang dihiris-tunggu sampai layu sikit
 4- then letak garam, gula, sos tiram & sedikit ajinomoto....
 5- masukkan petai - biakan sekejap untuk rasa & bau petai masuk 
dalam sambal tapi jangan lama sangat nanti petai da tak rangup
 6- masukkan udang. bila udang masak, angkat dan hidang bersama nasi panas.. 
 

No comments:
Post a Comment