Wednesday, November 9, 2022

Sambal udang petai


RESEPI SAMBAL UDANG PETAI

BAHAN-BAHANNYA
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
4 papan petai, ambil isinya.
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa
sedikit sos tiram, sedikit ajinomoto kalau suka..

BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih

Cara2:
1- tumis bahan kisar halus smpai naik bau
2- masukkan cili kering yang dah dikisar & air asam jawa
3- masukkan bawang besar yang dihiris-tunggu sampai layu sikit
4- then letak garam, gula, sos tiram & sedikit ajinomoto....
5- masukkan petai - biakan sekejap untuk rasa & bau petai masuk dalam sambal tapi jangan lama sangat nanti petai da tak rangup
6- masukkan udang. bila udang masak, angkat dan hidang bersama nasi panas..


 

No comments:

Post a Comment