Bahan-bahan untuk laksam
- 3cwn tpg beras
- 1/2 cwn tpg gandum
- 4cwn air suam
kuah laksam in the making.... berposing atas dapoq
bahan kuah:
- Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh
- Sdkt halia
- Sdkt bwg putih
- Sdkt bwg merah/besar
- Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok
- Santan
- Asam keping
- Sdkt garam
- Sedikit gula merah/gula
ulam2... asam limau terlupa nak enter frame lak....
Bahan ulam
- timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus)
- >>cili:
- cili merah
- belacan (kak rose x makan so gantikan ngan udang kering)
- garam
- limau
- Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak.
- Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis
- Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat.
- Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau
baru puas ... berulang-ulang makan!
laksam... lama sy tak makan.. buat sendiri memang tak pandai.. hihi
ReplyDeleteSK, kak rose ni tak pandai gak nak buatnya... terima kasih pada sifu2 blogger yang pandai dan kongsikan resepi... dapatlah mencubanya.
ReplyDeleteAssalamualaikum kak Rose..
ReplyDeleteWah, blog akk masih aktif lagi....Lama betul Nadz x blog walking.
Waalaikumsalam Nadz... nyawa2 ikan jer pun blog ni...
ReplyDelete