Tuesday, October 27, 2015

Kerabu daun selom+tauge

 Asalamualaikum dan selamat tengahari kawan2 semua.... hidangan apa untuk keluarga tengah hari ni agaknya ya... kalau ada bahan2 nya boleh lah buat kerabu yang macam kak rose buat hari sabtu lepas... dah abes pun nak jugak tepek kat sini kan... tak pe la kan... asalkan sendiri masak, sendiri punya gambar nak tepek dalam sendiri punya blog jugak.... hehehe... berapa punya sendirikan.... tak la amik gambar kita dan claim to be theirs n update dalam blog dia... hampeh betul kan!

resepi kerabu dari Ann, meh kak rose kongsikan kat sini, kalau ada yang ingin nak mencubanya...

2 ikat selom - hiris halus (kak rose buat seikat jer)
10 sen taugeh- buang ekornya (kak rose suka banyak2 tauge)
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris 
**5 biji cili padi (ikut kepedasan memasing la ya)
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti dengan udang kering)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1 Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis. Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.
*** taugeh boleh juga diganti dengan bunga kantan atau ditambah kacang panjang yang dihiris halus... sedap juga...

2 comments: