Monday, February 16, 2015

Ayam panggang sedap

Asalamualaikum dan salam isnin....muga semuanya ceria dan tak de la yang mengalami monday blues kan... sapa2 yang tak bersemangat nak keja tu meh kak rose bagi vitamin untuk menambah kerajinan disamping menternak lemak....ayam panggan sedap yang pastinya memang sedap!  dan digandingkan pulak dengan potato wedges n coleslaw.... berkepok2 lemak menepek sama!

 kak rose kongsikan resepinya kat sini, cik google yang carikan dan yang pertama kak rose jumpa resepi sedap dari dapur Mamasya ni lah.... so minyak izin nak tepek kat sini pulak ya... resepi ni untuk seekor ayam ya, tapi kak rose buat guna 2 keping whole leg jer, so pepandai nak ejas according to our taste bud la kan...



Bhn2 A:
3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender
2 keping gula Melaka
1/2 cawan air - masak semua hingga pekat

 Bhn2 B:
 4 ulas bawang pth
 1 ulas bawang besar
 1 kiub stok ayam
 1 inci halia
 5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram
 5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya
 Garam
 Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt 




- blend bhn A dan B bersama2..
- lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam.
- lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.
siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar



RESEPI AYAM PANGGANG BEST Sumber; Liza @ Intai dapur Oleh ; Dapurmamasya Bhn2 A: 3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender 2 keping gula Melaka 1/2 cawan air - masak semua hingga pekat Bhn2 B: 4 ulas bawang pth 1 ulas bawang besar 1 kiub stok ayam 1 inci halia 5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram 5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya Garam Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
RESEPI AYAM PANGGANG BEST Sumber; Liza @ Intai dapur Oleh ; Dapurmamasya Bhn2 A: 3 s/b cili boh - guna 2 sb cili kering blender 2 keping gula Melaka 1/2 cawan air - masak semua hingga pekat Bhn2 B: 4 ulas bawang pth 1 ulas bawang besar 1 kiub stok ayam 1 inci halia 5 s/b sos lada hitam - letak 3 sb + 2 sb sos tiram 5 s/b madu - letak 2 sb sj sbb dah habis stok tp sdg elok tak manis ayamnya Garam Butter - lumur pada ayam masa nk bakar nnt

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin
 blend bhn A dan B bersama2.. - lumur bhn blend pada ayam yg telah dikelar dan perap sekurang2nya 2 jam. - lumur butter dan panggang ayam 180C 50 min- 1 jam atau hingga masak.siram atas ayam lebihan perapan dlm bekas ayam bakar.

Copy and WIN : http://bit.ly/copynwin

No comments:

Post a Comment