walaupun tak lemau, tapi cuma rasa tak macam yang fresh tu... tapi bila dah jadi bingka ni sedap pulak.... mungkin dah bercampur dengan bahan2 lain yang melemakkan tu....jom tengok resepinya yang kak rose copy dari sini....
Bahan-bahan
- 140g biskut cracker @ setengah peket
- 85g tepung gandum
- 210g gula - kemanisan ikut citarasa masing2
- 3 biji telur
- 710ml santan @ susu cair
- 1 sudu besar butter@marjerin@minyak sapi
- 1sk pandan paste atau pewarna kuning
- garam secubit
- bijan sangai - jika suka
- Panaskan oven suhu 180. Lengserkan loyang dengan minyak.
- Blend semua bahan kecuali bijan sehingga semua hancur.
- Tuang ke dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
- Bakar selama 1jam sehingga keperangan.
- Sejukkan dan potong.
tun suka makan bingka.. lagi2 bila bakar lamaa sikit bg kerak tebal :)
ReplyDeletekak rose pun suka jugak, tapi nak buat tu yang malasssss!
ReplyDelete