tengahri kak rose dah siapkan kuih ni sbb petangnya ade kuliah kat mesjid, takut jadi macam semalam.... kuih tak sempat nak sejuk sepenuhnya bila nak potong. pengajaran dari semalam punya kes, ari ni dapatlah potongan kuih yang elok sikit... he he puji diri sendiri sbb puas ati dengan kejadian kuih ni.
kak rose kongsikan kat sini resepi kuih seri muka batik dari Yatie@Sinar Kehidupanku, mekasih ya.
Bahan2 Lapisan Bawah:-
- 400 gm beras pulut
- 100 gm pulut hitam (kak rose gantikan dengan pulut merah)
- 300 ml santan pekat
- 250 ml air
- 1 sudu besar gula
- 1sudu kecil garam halus
- Rendam beras pulut sekurang2nya 3 jam. Saya guna pulut susu, tak rendam pun takpe.
- Sementara itu, rendam juga pulut hitam dlm bekas berasingan selama 3 jam. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk, lalukan di air paip dan tapiskan. Ketepikan dulu.
- Sementara itu, masukkan pulut putih bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
- Kukus pulut putih selama 30 minit.
- Apabila pulut putih dah masak, masukkan pulut hitam yg di rebus tadi dan gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".Sementara itu buat utk adunan lapisan atas.
Bahan A
- 250 gm gula castor
- 100 gm tepung kastard
- 400 ml santan pekat
- 400 ml air (10 helai daun pandan- diblender dengan air.-tapis ketepikan)
- 4 biji telur
- 1/2 sudu kecil garam halus
- 1/2 sudu kecil pandan essence
- pewarna hijau- secukupnya
- Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
- Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje dlm 3 minit.
- Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit.
- Bila dah masak angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik.
sedapnya..
ReplyDeleteyes, memang sedap adda syuhada.
ReplyDeletesalam Rose,
ReplyDeletesaya dah buat. Sedap dan cantik!