Thursday, October 16, 2014

Seri muka batik

 Seri muka batik merah, kes nak mengabiskan pulut merah baki buat kuih lompat tikam semalam.... sayang pulak kalau terbuang, so dengan rajin buat seri muka pulak, just kena kukuskan pulut yang putih jer ...actually resepi ni guna pulut hitam, tapi kita yang buat dia kan, pepandaila nak menderhakan resepi. maaf la tuan punya resepi asal ya...

 tengahri kak rose dah siapkan kuih ni sbb petangnya ade kuliah kat mesjid, takut jadi macam semalam.... kuih tak sempat nak sejuk sepenuhnya bila nak potong. pengajaran dari semalam punya kes, ari ni dapatlah potongan kuih yang elok sikit... he he puji diri sendiri sbb puas ati dengan kejadian kuih ni.

 kak rose kongsikan kat sini resepi kuih seri muka batik dari Yatie@Sinar Kehidupanku, mekasih ya.

Bahan2 Lapisan Bawah:-


  • 400 gm beras pulut
  • 100 gm pulut hitam (kak rose gantikan dengan pulut merah)
  • 300 ml santan pekat
  • 250 ml air
  • 1 sudu besar gula
  • 1sudu kecil garam halus
Cara2nya:-
  1. Rendam beras pulut sekurang2nya 3 jam. Saya guna pulut susu, tak rendam pun takpe.
  2. Sementara itu, rendam juga pulut hitam dlm bekas berasingan selama 3 jam. Cuci bersih dan rebus hingga empuk. Bila dah empuk, lalukan di air paip dan tapiskan. Ketepikan dulu.
  3. Sementara itu, masukkan pulut putih bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.
  4. Kukus pulut putih selama 30 minit.
  5. Apabila pulut putih dah masak, masukkan pulut hitam yg di rebus tadi dan gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2".Sementara itu buat utk adunan lapisan atas.
Bahan2 Lapisan Atas:-

Bahan A

  • 250 gm gula castor
  • 100 gm tepung kastard
  • 400 ml santan pekat
  • 400 ml air (10 helai daun pandan- diblender dengan air.-tapis ketepikan)
Bahan B
  • 4 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam halus
  • 1/2 sudu kecil pandan essence
  • pewarna hijau- secukupnya
Cara2nya:-
  1. Satukan bahan2 A kacau rata & masukkan bahan2 B kacau hingga sebati.
  2.  Tapis kedalam periuk & masak. Kacau hingga naik wap. sekejap aje dlm 3 minit.
  3. Tuang keatas lapisan bawah & kukus selama 30 minit.
  4. Bila dah masak angkat dan sejukkan. Biarkan kuih betul2 sejuk barulah di potong guna pisau plastik.

3 comments: