Wednesday, October 15, 2014

Kuih lompat tikam

 pertama kali buat kuih lompat tikam dan pertama kali jugak makan kuih ni....sapa yang lompat dan sapa yang kena tikam pun tak tahulah..unik nama kuih ni kan, dari mana dapat nama pun tak tahu! selalu tengok jer, tapi bila terpandang kecantikkan tayangan amal oleh Maz Ilham Dapur tu teringin pulak nak mencuba sementelah semua bahan pun ada di dapur... balik dari kuliah petang semalam terus bersilat kat dapo, sebelum g kuliah tu dah rendam pulut merah ni, jadi balik tinggal nak kukus jer.

 nampak renyah nak buat kuih ni sbb sampai empat item nak kena sediakan, tapi camner pun siap jugak akhirnya.... tapi sayang sampai waktu nak minum petang tu, lapisan hijau tu tak sempat sejuk sepenuhnya, so bila potong jadi comot kemomot sudahnya! agaknya yang ni kena siapkan awal2 kot.... harap lain kali kalau nak buat lagi kena siapkan awal2 baru lah sempat nak sejukkan sepenuhnya.  resepi dari Maz, mekasih ya....



Kuih Lopat Tikam
Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung beras
  • 2 1/2 cawan air
  • pandan paste/pewarna hijau
  • secubit garam
Cara

1. Satukan semua bahan dalam periuk (guna periuk non-stick) dan masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu dengan senduk kayu hingga adunan masak (dalam 30-35 minit).
 
2. Tuang dalam loyang dan sejukkan sepenuhnya.

Pulut Merah
  • 1 cawan beras pulut - rendam pulut+sedikit pewarna merah 10 minit dan toskan
  • 1/3 cawan santan cair+secubit garam
  • 1 helai daun pandan
Cara

1. Didihkan air dalam pengukus, ratakan pulut dalam pengukus dan masukkan daun pandan. Kukus pulut selama 8-10 minit dan kacau balik biar sekata.

2. Kemudian angkat pulut dan gaulkan dengan santan. Kukus balik sekejap lagi (5-6 minit). Bila dah masak masukkan dalam bekas yg ada penutup agar pulut kekal lembut.

Air Gula Merah

  • 250g nisan/gula melaka
  • 2-3 sudu besar gula pasir
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 helai daun pandan
  • secubit garam
Cara : Satukan semua bahan dan masak hingga mendidih. Sejukkan sepenuhnya.








Santan

  • 2 cawan santan
  • 2-3 sudu besar tepung beras
  • sedikit garam
  • sehelai daun pandan
Cara

1. Satukan semua bahan dan masak dengan api perlahan sambil dikacau selalu hingga pekat. Perasakan dengan garam agar rasa masin sedikit menyerlah. Kalau tak pekat boleh tambahkan sikit lagi tepung beras (bancuh dulu dengan sedikit air, baru masukkan dalam santan) atau kalau pekat sangat tambahkan air panas sikit dan kacau sebati.

2. Bila nak hidang, letak lapisan hijau dalam pingan, tuang santan kemudian tuang air gula melaka dan baru letak pulut.

No comments:

Post a Comment