resepi gulai kari ni kak rose kopy dari hazila My Small Kitchen, mekasih ya....kak rose nak kongsikan kat sini lak...
Bahan Bahan
Ikan Kurau kering ( bahagian tulang ) - (anggaran 300 - 400 gms) - rendam seketika dan toskan
(kak rose guna isi ikan)
3 sudu makan serbuk kari ( saya gunakan serbuk kari daging)
1 biji terung panjang - potong menyerong
1 sudu makan cili kering kisar
1 cawan santan pekat
3 cawan air
Air asam jawa secukupnya
Garam secukupnya
Bahan Tumis
1/2 labu bawang besar - mayang *
1/2 biji tomato - hiris nipis *
1 biji cili hijau - hiris menyerong*
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 tangkai daun kari
Cara cara
- Tumbuk halus bawang merah,halia dan bawang putih. Campurkan bahan tumbuk, cili kisar dan serbuk kari dengan sedikit air. Gaul sebati.
- Panaskan minyak, tumis bahan bertanda * hingga layu, masukkan bahan rempah yang telah digaul sebati dan daun kari, tumis hingga rempah masak dan naik minyak.
- Masukkan santan dan air, biarkan hingga mendidih. Masukkan ikan kering dan biarkan seketika. Kemudian masukkan jus asam jawa dan juga terung.
- Perasakan dengan garam ( jika perlu ), biarkan hingga masak dan bolehlah diangkat.
ni la ikan masin yang mahal tu.... huhuhu....
Salam Kak Rose..kecur tgk gulai kari ikan kurau nih!
ReplyDeleteSalam kak rose... tun xpenah try kari ikan masin.. biasa wat masak lemak cili padi... alahai, terbayang2 la pulak..
ReplyDelete