Monday, January 27, 2014

Ayam masak palembang

ronda2 tengok pandan layer cake izah yang sangat cantik tu terus terpandang jugak ayam masak palembang yang kelazzzz ni.... nak jugak tau rasanya, kenalah mencubakan...so tung tang kat dapo dan inilah hasilnya...walaupun simple tp mmg kelazzzz wa cakap lu!!!! sedap.

resepinya kak rose cnp dari dapur Izah, so amik gambar pun berlatar belakangkan menu ayam masak palembang diblog izah...zaman teknologikan.... masak pun note ni sampai kedapur. mekasih semua ya.

AYAM MASAK PALEMBANG
Sumber :  FP Yulina dan Dapurmamasya
Olahan :  Bicara Kak Noor



BAHAN
1 ekor  ayam saiz sedang  dipotong  dan di gaul dengan kunyit  dan garam 
2 sudu besar  cili kering yang sudah dikisar * Kak Noor tambah 4 sudu
*7 ulas  bawang merah 
*5 ulas  bawang putih 
*2 inci halia 
*2 batang serai 
5 sudu besar  kicap manis *Kak Noor kurangkan ke4 sudu sebab tak mau hitam
1 sudu besar sos tiram 
2 cawan santan sedang pekat - 1 peket santan debu jadikan 2 cawan * Kak Noor hanya guna 1 cawan
6-7 helai daun kari  * tak letak
1/2 cawan kecil asam jawa * Kak Noor letak 2 sudu besar
garam  dan gula secukupnya


CARA 
1. Goreng ayam hingga setengah masak. Kisar semua yang bertanda *. Tumiskan bahan yang dikisar  dengan cili kering hingga garing. 
2. Dah garing masukan ayam, kacau rata ayam dengan bahan yang ditumis.
3. Kemudian  masukkan kicap, gula dan garam. Masukkan air asam jawa, daun kari dan santan.kacau rata.
4. Didihkan sehingga pekat.siap untik dihidangkan.

1 comment:

  1. selamat petang kak rose..
    wow.. ayam palembang siap bukti lagi celok dari blogger izah.. sedapnya kak...

    ReplyDelete