Talam Tokyo
Bahan-bahan
Lapisan Bawah
- 30g suu'un - rendam selama 10-13 minit - gunting kecik-kecik
- 125g sagu kecil - cuci dan rendam 10-13 minit dan toskan
- 50g kelapa parut -amik yang putih je
- 1 sudu kecil garam
- 200ml santan
Cara-cara
1. Satukan semua bahan-bahan
dan kukus selama 15 minit,bila dah masak tekan-tekan sikit dengan sudu (pastikan
tutup pengukus ditutup dengan kain/towel)
Lapisan Atas
-
150g gula pasir
- 50g tepung kastard
- 400ml santan
- 1 biji telur (gred A)
- 1/8 sudu kecil air abu (kak rose x de, so x letak)
- 1/4 sudu kecil garam
- sedikit pewarna hijau
- sedkit paste pandanCara-cara1. Satukan semua bahan-bahan kecuali gula. Kacau sebati dan tapiskan dalam periuk2.Masukkan gula dan masak atas api sehingga naik wap (jadi pekat sikit macam susu pekat gitu)
3. Tuang ke atas lapisan sagu tadi dan kukus lagi selama 30 minit. Siap dan buka tutup pengukus dan sejukkan dulu sebelum dipotong.
Lapisan Atas
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu besar tepung beras
- 2 sudu besar tepung jagung
- 1 cawan gula
- 4 1/2 cawan santan sederhana pekat
- 1 sudu kecil garam
Jauh datang kuih talam ni ye kak rose .. dari Tokyo tu ehe :)
ReplyDeleteSedap pulak tengok kuih tu ... macam nak cuba jer macam nak makan jer :)
Kuih talam kegemaran sy ni...sy penah try buat 2 kali...tapi sekali jek jadi. len kali boleh try resepi ni pulak...
ReplyDeleteKak rose,,cantiknya lapis atas talam k.rose,,,nape kalau suri buat talam,,lorat nk jadi berslun huhu
ReplyDeleteSalam K.Rose..Alhamdulilahhh,rezeki utk Muslimah2 Di majlis agama ini.
ReplyDeleteSaya pernah order satu talam Kuih Talam Tokyo ni dari kawan. Memang sedap. Makan time sejuk saya suka.
ReplyDeleteDan saya baru tahu lapis bawah tu gunakan suun, bukan sagu dan kelapa saja. Memang unik!