resepi mudah ni kak rose kongsikan kat sini sekali lagi... resepi asal dari kak besah. mekasih ya
Bahan-bahan
- sebiji kecil labu air (pastikan ia muda) - buang kulit dgn pengupas timun & dipotong dadu.
- setengah cekak suhun @ so'un
- semangkuk kecil isi ayam(hiris nipis) @ udang basah
- 7 biji bawang merah,5 ulas bawang putih & 2cm halia muda - dihiris
- 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 1/2 senduk minyak utk menumis
- (kak rose tambah carrot yg dipotong munger2....)
Cara-cara
- panaskn minyak,tumis bahan2 hiris hingga wangi lalu masukkan ayam.goreng hingga ayam layu lalu masukkan 2 mangkuk air.
- biar mendidih seketika utk lembutkn ayam pastu masukkan labu air.biar mendidih 3 minit lalu masukkan suhun. masukkan juga serbuk lada hitam. garam & secubit gula.biar mendidih seminit,tutup api dapur & tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
- bolehlah dihidang panas @ sejuk..
inilah lauk yg paling menyelerakan tak kira waktu kak rose...
ReplyDeleteSedapnyaaa... kak rose, kalau saya ratah macam tu jer.. hirup2 kuahnya :D
ReplyDeleteassalamualaikum kak rose..
ReplyDeletekalau masak gini gu nye ngan ikan masin.. uwaaa sedapp.. hirup camtu pun sedap... utk yg berdiet lah.. :D
nampak sedap! tq for sharing so may recipes here.. :)
ReplyDelete