resepi ayam ni kak rose dah banyak kali buat, tp nak jugak tepek kat sini sekali lagi... memula dulu amik kat blog hana dan ada jugak kak rose buat kat sini...
Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.
Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose buh sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose buh sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung.
Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
(kak rose tambah capsicum hijau)
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
(kak rose tambah capsicum hijau)
Cara-cara:
Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak
bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian
masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan
sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi
dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk
sebatikan. Sedia untuk dihidang.
saya mkn pecal hari nie (beli hahahha) n skang teringin ayam kung fu nie plak :(
ReplyDeleteMe, penangan pecal ya.... tp yg ni leh buat sendirik jer!
ReplyDelete