Sunday, June 24, 2012

Kangkung tumis udang kering

sayur lunch tadi untuk kami anak beranak... sedap sangat... resepi asal dari Ha Sue @Myr kangkung tumis belacan, tp sbb kak rose x makan belacan jadi cuma lebihkan udang kering tu n skip la tang belacan tu.... mmg sangat sedap. sorry ya Sue kak rose derhakakan resepinya.... apa pun mekasih dan kak rose nak sharekan resepinya kat sini pulak....

Bahan-bahan

  • 1 ikat kangkung segar
  • 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
  • 2 ulas bawang merah*
  • 1 ulas bawang putih*
  • Segenggam ikan bilis/udang kering*
  • 1 sudu makan(atau lebih) belacan* (kak rose skip tang ni tp lebihkan udang kering tu!)
  • Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
  • Minyak masak secukupnya untuk menumis

Cara-cara

  1. Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat (kak rose blend je semuanya)
  2. Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
  3. Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
  4. Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
  5. Hidangkan segera dengan nasi panas..! (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)huhuu.. :
buat jugak gulai daging dengan kentang.... akceli daging masak lemak cili api yang kaw punya... stail negeri 9 yg x de bawang segala.... n santan bapak main pokat! tu yg buat tersangatlah sodapnya!

dan yang paling best antara lauk tu nilah dia..... ikan masin gelama.... gandingkan dengan gulai daging tu mmg bepoloh2 makan!

Alhamdullilah, kenyang kami anak beranak makan nasik dengan lauk yg simple tp sangatlah menyelerakan.... ikan masin tu boleh lah makan selalu kan sbb mmg kurang garam dalam darah. betul kah wahai tuan doktor?

2 comments:

  1. As'salam Kak Ros

    ct suka makan kangkung goreng belacan aje kak, tapi memang betul ikan gelama masin tu pembuka selera kan :)

    ReplyDelete