Bahan-bahan
- 1 ikat kangkung segar
- 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
- 2 ulas bawang merah*
- 1 ulas bawang putih*
- Segenggam ikan bilis/udang kering*
- 1 sudu makan(atau lebih) belacan* (kak rose skip tang ni tp lebihkan udang kering tu!)
- Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
- Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara-cara
- Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat (kak rose blend je semuanya)
- Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
- Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
- Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak) Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih padamkan api..
- Hidangkan segera dengan nasi panas..! (hepp!org dlm pantang takleh mkn kangkung,org tua2 ckp takut sejukkk)huhuu.. :
dan yang paling best antara lauk tu nilah dia..... ikan masin gelama.... gandingkan dengan gulai daging tu mmg bepoloh2 makan!
Alhamdullilah, kenyang kami anak beranak makan nasik dengan lauk yg simple tp sangatlah menyelerakan.... ikan masin tu boleh lah makan selalu kan sbb mmg kurang garam dalam darah. betul kah wahai tuan doktor?
Kak Ros sedap...
ReplyDeleteAs'salam Kak Ros
ReplyDeletect suka makan kangkung goreng belacan aje kak, tapi memang betul ikan gelama masin tu pembuka selera kan :)