ikan tenggiri black pepper ni kak rose amik resepi kat rumah Ady Greatsword Empire Kitchen. mekasih ya share resepi ikan ni dan kak rose mintak izin nak kongsikan kat sini lak....
500 gm ikan tenggiri (kak rose guna 3 keping jer)
1 cawan kicap pekat black pepper
1 cawan minyak
1 tsb kunyit
1 tsp garam
sedikit air (tambahkan air kalau nak berkuah)
bahan hiris:
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 biji cili hijau (kak rose x de - x letak)
2 biji cili merah
1 pelepah daun kari
1. ikan dibersihkan dan digaul dengan kunyit dan garam. gorengkan seperti biasa tp jangan garing
2. keluarkan separuh minyak dan masukkan bahan yg dihiris bersama daun kari. kacau rata
3. masukkan kicap pekat black pepper dan garam, gaul rata
4. masukkan air, tambahkan air jika nak berkuah dan suaikan rasanya
5. tuangkan kuah atas ikan. siap
Singgah nak dinner ni.
ReplyDeleteSimple kan? Tapi ni kalu kene dengan nasi panas, dan ulam.. perhhhh! mau 3 pinggan nih.
ReplyDeletesedapppppppp nampak nya tu terlioq lah
ReplyDeleteaduyaiiii sedapnye tu Kak Rose...terliur tgk...terangkat kalau dpt merasa jugak ni...
ReplyDeletesedapnye kak
ReplyDeleteAssalam kak Rose, apa khabar? Amboi sedapnya lauk ikan dia...terus rasa lapar taauuu... ^__^
ReplyDeleteYa Allah...betol2 la menggunalah menu Kak Rose ni...:)
ReplyDeleteSedap ni...tq
ReplyDeleteMenu menarik
ReplyDelete