Salam dan selamat berhujung minggu semua.... apa agaknya hidangan untuk keluarga dihari2 cuti begini? ramai agakny yang gantung piok belanga pada hujung minggu cenggini kan... tp buat kak rose kena gak masak sbb anak pun ada dirumah, cuti sem.... tp ayahnya pulak ada assignment hari ni... so lunch berdua ngan anak jer dan masak simple mimple jer la....buat terung goreng bercili dengan udang kering, sup ayam+kentang n goreng telur dadar jer... Alhamdullilah kenyang kami 2 beranak.
terung goreng bercili ni kak rose pernah buat dulu... dan bila dah tau sedapnya jadilah ianya berulang2 masak dan berulang2 jugak nak tepek kat sini. menu sedap ni asalnya dari AlongRoz, mekasih ya Along dan sekali lagi kak rose kongsikan kat sini...
Bahan2:
2-3 terung panjang (kak rose guna 1 jer tp mmg pannnnjang)
2 biji cili merah*
3 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
2 tsb udang kering* (*dikisar)
garam
Cara:
1 Gorengkan terung dalam minyak yg sedikit hingga kekuningan.
Angkat dan letak dalam serving plate
2 Panaskan 2 sudu besar minyak dan tumiskan bahan kisar tadi hingga wangi
curahkan atas terung yang telah digoreng tadi. dah siap.
tergoda tgk terung kak rose yg belang2 tu... :)
ReplyDeleteCantiknya terung Rose berposing!
ReplyDeletebestnya terung! syur feberet sy...
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Rose..
ReplyDeleteKak, Naz suka makan terung.. Makan caam ni pun boleh, buat pajeri pun boleh, goreng berlada + daging pun boleh atau bakar dan cicah sambal belacan pun boleh..hehehe..Syok makan terung..
salam Kak Rose
ReplyDeletecantik terung mesti sedap jugak ni kan nak makan pun mesti berlawa2 jugak baru berselera mesti dah habis ni kan
slm Kak Rose...myelerakan bile tgk terung tu tersusun cantik cmtu...sedap
ReplyDeleteSalam kak ros..my faberet iza ni,terasa nak buat la pula,dah lama x makan,macam gini...
ReplyDeleteKak Ros comell...
ReplyDeleteLooks yummy....do I sound familiar???..hahahaha....rindu la...lama x jenjalan blog....
May eveything goes ok for ya...:)