Saturday, June 16, 2012

Cucur kelapa.... sambal kicap

selamat petang dan Asalamualaikum semua.... apa juadah minum petang ni agaknya... cuti hujung minggu cenggini ramai agaknya yang ambil kesempatan g makan2 kat luar... gantung piok segala la kan.... kak rose pulak buat cucur kelapa untuk kudapan minum petang ni.... godek rumah CMG cari resepi yg mudah2 dan sedap dingap gitu.... kalau cucur atau kak rose sllu panggil cekodok, walau isi apapun ttp jadi pebret.... cicah apa pun x kisah asalkn sedap ditekak. meh tengok resepinya yg kak rose cnp dari dapur CMG nih.... simple n sedap tp kak rose x buat lah sambal mayonis tu.... cuma kak rose cicah dengan sambal kicap jawa nih!

cucur kelapa yg lemak2 dan tambah heaven bila dapat cicah dengan sambal kicap jawa nih!

Bahan2nya :-)

1 cawan kelapa parut putih
1 1/2 cawan tepung gandum
3/4 camca teh baking powder
1 cawan + 2 camca besar air
Garam secukup rasa

Cara membuatnya :-)

  1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali garam, gaul rata dan tambah garam secukup rasa, jangan letak banyak2, kasi rasa lemak2 sudah memadai. Rehatkan sekejap.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Basahkan hujung jari anda, kemudian jemputkan adunan tadi, guna hujung2 jari untuk menjemput adunan, dan berhati2 jatuhkan ke dalam minyak sederhana panas. (kak rose guna sudu jer)
  3. Buat 8 - 10 biji sekali goreng, bergantung pada saiz kuali dan kuantiti minyak yang anda guna. Goreng hingga kekuningan, angkat dan toskan.

1 comment:

  1. Memang sedap makan ramai2 waktu petang di serambi rumah kampung... sambil menikmati tiupan angin petang, sambil tangan cicah cucur ke sambal kicap!

    ReplyDelete