BAHAN-BAHANNYA :-)
400 gram sotong, kerat, cuci bersih dan toskan
1 camca besar serbuk kunyit
1 camca teh tepung jagung
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris halus
Garam secukup rasa
Beberapa tangkai kacang sweet pea (atau kacang panjang, kacang buncis, pun boleh)
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Cili merah, buang biji dan dadu kecil, untuk hiasan
(kak rose gantikan dengan capsicum hijau jer....)
(kak rose gantikan dengan capsicum hijau jer....)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Sotong yang telah ditos kering, digaul dengan serbuk kunyit, tepung jagung dan sedikit garam. Biar sekejap.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang putih hingga harum, masukkan sotong tadi dan gaul rata. Tambah hirisan bawang besar dan kacang sweet pea. Gaul rata dan tambah garam jika perlu dan secubit gula. Masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur dengan hirisan daun bawang dan cili yang didadu halus sebelum dihidangkan..
sangat la sedapnya makan sotong.... tp pas tu x leh lupa makan ubat alahan! adoyai!!!!
Sedapkan sotong goreng kunyit nih Rose, biasanya Amie tambah siiiikitt pati asam jawa dengan siiikiittt cili kisar.int
ReplyDeleteyang simple2 ni la yang sedapkan kak Ros
ReplyDeletehmmmm sotong masak ape pon mmg sedap...
ReplyDelete