ayam kandar ni mmg sedap, terasa makan makan lauk nasi kandar tu, (tetiba teringat lak nasik kandar line clear! huh?) cumanya x de le berkandar lagi ayam ni... kalau nak mudah kerja, gorengkan ayam dulu separuh masak dan ikutlah step seterusnya, tp kali ni kak rose x goreng ayam tu jadi memasaknya pun lama sikit dengan api perlahan supaya ayam betul2 masak.... resepinya dari hana dan kak rose kongsikan sekali lagi.... pernah buat kat sini jugak.
Bahan-bahan
- 1/2kg ayam
- 6 ulas bawang putih/1 inci halia(tumbuk/blend)
- 2 sudu besar kicap pekat maggi
- 2 sudu besar sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 2 pkt serbuk kari daging babas(1 1/2 pun boleh)
- 1 labu bawang besar(dimayang)
- 1 ulas bawang putih (dimayang)
- Kulit kayu manis dan bunga lawang
- sedikit daun kari
- garam dan perasa
- air
- (kak rose tambah 1tsb serbuk cili)
- Ayam dpotong dan dbersihkan. ketepikan.
- Tumiskan bawang besar,bawang putih,kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
- Masukkan bawang putih dan halia yang ditumbuk halus dan juga daun kari.
- Kemudian masukkan campuran rempah tadi(kicap pekat,sos dan serbuk kari).kacau sebati.
- Masukkan ayam dan air. masak hingga ayam empuk.
- Masukkan garam dan perasa.kacau lagi dan masak lah sehingga kuah menjadi pekat.
1st time M dengaq pasai ayam kandar, Selalunya nasi kandar je. He he sedap pulak. Nak kena try ni
ReplyDeletesimple je kakrose kan? mesti bebudak suka....anak kakzana tu susah beno nak mkn ayam, pening kepala mikir masak utk dia.
ReplyDeleteAssalam kak Rose, sedapnya tgk ayam kandar akak ni..saya suka:)
ReplyDeletesedap sgt nmpak..bleh try ni ;)
ReplyDeleteSalam kak rose...sy dah try resepi ayam kandar kak rose tunjuk ni mmg sedappp...betuii x tipuu best sgt2.....kak leh tgok kat blog sy hasil resepi akak tuuu ok..silee lee dtgg
ReplyDelete