Bahan2>>
- 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer
- 1 genggam atau kurang udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
- 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
- 3 ulas bwg putih size kecik
- 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg disangai
- Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
- 5 biji cili padi atau kurang atau lebih (kak rose buh sebiji jer!)
- 1 biji lime perah ambil jusnyer
- Air asam jawa ikut selera
- 4 biji ceri tomato (kak rose guna tomato biasa jer...)
- 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok>>yg ni ikut kemanisan nak pedas2 manis atau masin2 terpulang
- 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
- Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..
3 ekor udang di bakar atau lebih. (kak rose x bubuh yg ni....)
Cara2>>
Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!
sebelum acara pengaulan.... betik n carrot yg dah disagat!....
psssttt: terima kasih pada kawan maya yg bagitau camner nak tukar balik pada setting yg lama.... really appreciated it.... maklumla orang buta it, masih prefer to stick to the old one!
lerrr baru nak ngomen kat betik tergolek tu...ni ai lak yang tergolek2 keterliuran nengok somtam tu...
ReplyDeletekak, setting baru la beh..terang gitu..tkpe..takpe saya paham...kekeke
Chah, baru jer abes meratah somtam tu... harap2 x sakit perut la. sedap nyer pasal makan sampai x hengat donia!
ReplyDeletetah la... masih suka pd yg lama... malas nak explore sesuatu yg baru!
assl Kak Rose...sedapnya tgk som tam tu...mmh sedap dibuat ratah gitu aje kan...
ReplyDeletesalam kak Ros,akak macam nak buat lah somtam tu tapi tkde betik muda lah nnti nak try jugak buat sbb truja tengok somtam ni masam2 sedap kan
ReplyDeletesalam kak ros...Liza kan kalau bab somtam ni, mmg suka gilerr...berpinggan2 pun xpe....hahahahaa
ReplyDeleteAssalam kak Ros...Wati nya fav ni...masalahnya susah nak dapat stok betik muda...nasib baik buat kerabu epal hari ni...lega sikit keinginan pada somtam tu! kalau tak menitis air liur depan Pc ni!
ReplyDeleteselama nie eden sangka somtam dari mangga muda.. rupanya dari betik muda... huhuhu...
ReplyDeleteyumyumm.. hehehe.. kak ros ikut gak idea sy suruh buat somtam yerkkk... tapi ngapa buat semolot jer kak.. meh la anto ke PJ ni barang sepinggan.. hehehee... bikin leleh la kak rose... sedapnyerrr..... nak carik betik gak laa...
ReplyDeletesedapnya tgk somtam, terliur le pulak
ReplyDeleteQH, mmg ratah cam tu jer... harap2 x sakit perut nnti!
ReplyDeleteNoor, ni pun sbb kat kg tu banyak sangat buahnya.... melayut x larat pokok tu nak tampung!
ReplyDeletejom kita menyom tam....eh! adake perkataan camni?
Liza, kak rose pun.... asalkan jangan pedas sangat mmg makan x hengat donia!
ReplyDeletewatie, kena jaga kibod tu nnti terjatuh pulak ayak lioq kat tu!
ReplyDeletewah ada kerabu epal pun ok gak... masam2 gitu!
Me, cubalah... pasti nnti nak lagi!
ReplyDeleteMadiha... tq for the idea, jadi jugak somtam tu...
ReplyDeletebetik muda tu kadang2 kat pasar ada jual gak! tp kalau putik sangat pun x sedap gak kan? nak yg sedang2 tua tp masih keras crunchy gitu!
Mamasyaza, kalau terliur sangat g je kat restoran Thai, pasti derang ada serve... x pun kena cari betik la cam ni!
ReplyDeleteooo..ni somtan..wani igtkan mula2 kerabu...ade terbeli yg dah siap bgkus ai tuh..hahahahhaa
ReplyDelete