Bahan-bahan ( 4-5 org makan )
- 3 cawan tepung gandum - diayak
- 2 sudu teh yis
- 3 sudu teh garam
- 3 sudu besar gula halus
- 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
- 1 biji telur
- ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)
Cara-cara
Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.
Uli sampai sebati dan licin.
Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!
masa sekolah dulu saya suka kuih nie...cicah dgn kuah kacang..makan panas2...perrhhhh!!!!nak sikit....
ReplyDeleteMcm teringin plak nak buat...hmmmm
ReplyDeleteala kak..tadi dah makan somtam sedap2 takpe la coq tu ada defectpun ..hehehe..lagipun sekarang ni payah nk dapat bantal hat gebu2 ala2 bantal kekabu yg syiokkk tul berbaring ngalahkan bantal bulu angsa... mulalah merapus...giler nk ngomen..maklumlan sebelum ni semua komen masuk lokap spam...kekeke...
ReplyDeleteSalam Kak Rose,
ReplyDeleteter...sedak Ratna ketika membaca nama gorengan ini, tidak pernah Ratna tahu, ada kah ianya serupa sama dengannya roti gelembung itu?
Gimana pun, sebagai minum petang dengan suasana dingin lagi hujan enggan berhenti seperti disini pasti yummy ya Kak Rose... selepas itu boleh Ratna sorongkan sebuah bantal... bobok sekejap...
Salam manis semanis madu.
salam kak Rose sedap sangat nampak tu apa lagi cicah sambal bilis memang habis tu sederet bantal tu hehee
ReplyDeletewowww sedapnya! terliur tgk ni. :)
ReplyDeletemcm taringin jgk nk buatttt
ReplyDeletesalam sdp ni kak rose buat sarapan petang dan kalau mlm malas mkn nasi le le hadap kuih ni...sesuai cicah sama sambal tumis
ReplyDeletesalam k rose.....kue apa nie k rose? kayu keramat ke?
ReplyDeletekahiriah, makan ngan kuah kacang pun ok gak ya... nnti len kali try pulak!
ReplyDeleteMat, buat. jangan nnti teringat2.... cicah sambal tu, umphhh sangat!
ReplyDeletechah, x gebu pun boleh habes masok molot taw! kalau gebus gebas lagi laju agaknya.... dan badan pun dah naik macam bantal tu jugak! adoyaiiii!!!
ReplyDeleteRatna, kak rose ni sbb rajin mem browse kat blog masak2... tu yg macam2 ada jumpa.... x pernah buat jugak menda ni..
ReplyDeletemmg lepas makan bantal ni terus nak bobok jugak... enak gitu!
Noor, tu lah laju je bantak x gebus ni masok molot.... tengok2 dah abes sepiring!
ReplyDeleteMAC, cubalah...
ReplyDeleteSabar, bolehlah mencuba... sambal tu boleh sediakan awal2... lagi sedap nnti!
ReplyDeleteSheila, mmg untuk minum petang dengan dinner sekali... jadi cam bantal lah kak rose ni nnti!
ReplyDeletenasya, kayu keramat tu bukan ker yg cakoi tu... entah lah kak rose pun x brapa pasti... makan je taunya!
ReplyDeletesalam kenai k Rose :)
ReplyDeletetak penah buat tp pernah mkn :D
cam nk buat je kuih yg simple2 ni esp time pagi2 tuuu
Salam kenal jugak pada Mommy Alma...
ReplyDeletemmg simple je kuih ni, sesuai untuk makan pagi or minum petang pun. cicah sambal tumis mmg ummmppph!
Tak pernah buat lagi. Tapi resepinya seakan-akan macam cucur manis kembung. Cuma patternnya yang lain. This weekend nak cuba buat pattern ni pulak. Mohon kongsi resepi ye..!
ReplyDeleteSalam..emmmm sedapnya cok bantal ni..buat sarapan pasti best...
ReplyDelete