kesian la kat kak rose ni.... dua kali buat adunan roti arab ni tp x nak kembang..... semalam buat langsung x nak kembang, sudahnya cik ts je yang dapat.... dan untuk nak puaskan hati hari ni mencuba sekali lagi.... masa dah perap sejam tu punyalah kembang setaman... bila uli balik, canai dan goreng.... tengoklah apa sudah jadi..... instead of roti arab sudah jadi serupa capati je! walaupun sangat lah lembut n gebu tp x gelembong macam yg sepatutnya! manyak mencik taw!!!!! dulu pernah buat elok je kembangnya.... x tau kat mana silapnya! dah ikut resepi sofinar tu betul2.... agaknya nak kena try kali ke 3 baru jadi kot! rajinkah?
Bahan-bahan
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar gula
- 300 ml air suam
- 6 g yis
- 500g tpg gandum
Cara-cara
- mentega, minyak dan gula dibancuh dengan air suam
- tepung di gaul dengan yis
- Kemudian campur semua bahan dan uli hingga licin dan kental
- perap selama 1jam dalam beg plastik yang tertutup atau bekas yang tertutup
- Uli semula dan buat bulat2 dalam 18 biji
- Canai nipis lebih kurang 0.4 cm
- panaskan minyak dan goreng sebiji2, tunggu hingga roti kembung dulu baru terbalikkan.
- Sedap dimakan bersama kari ayam dan daging
Assalamualaikum akak...sedapnyer roti Arab...kari tu plak menggoda kalbu...
ReplyDeleteNoorma, mmg sedap tp rupa kejadiannya sangatlah hazab!
ReplyDeleteKak Rose..hihi..
ReplyDeleteadakah akak tengah marahkan sesuatu masa tgh dok uli tu? sampai penyek2kan mereka sehabis tenaga tanpa sedar..hikhik..jgn marah kak, baru dengar dlm radio pagi tadi 'kesakitan tu lah guru yang terbaik'.. harus kena buat kali ke3 kak!
eh, yg goreng tu ada kembung sikit tang pusat dia tu? oklah tuuuu...
* larikkkkkk!!!
asslm Kak Rose...jgn benci2 tau...xpe kak kali ni xok...kena cuba lg tu...tp QH tgk...mcm ok aje...
ReplyDeletesalam kak rose
ReplyDeleteberdasarkan pengalaman saya buat roti arab ni...lepas diadun, saya masukan tepung tu kedalam plastik dan saya ikat plastic tu (biar nampak mengelembung)perapkan ikut masa yg dicadangkan
mas mengoreng tu...bila dah masukkan doh/roti tu kedalam minyak panas, saya ketuk2kan roti tu, maka diketika itu ianya akan mengelembung macam ikan buntal
menggelembung ni banyak kaitan ngan paras minyak, bekas kuali dan api kan kak rose.. kena pandai main api jgn besorr jgn kecik..maknanya minyak takmo panass sangat tapi tak mo tak panas.. err ayat apakah itu. hehe.. tapi sya tengok india goreng dlm periuk, sangat cantik naik gelembung tu
ReplyDeleteChah, marah masa dah x jadi tu x kira la kan.... he he he gelembung kat pusat jer!
ReplyDeleteQasey Honey, rasa ok jer tp ropa manyak mencik tengok!
ReplyDeletesalam tok cik, masa perap tu mmg dah gelembong habis dah... tp bila goreng macam merajuk lak!
ReplyDeletekena ketuk2 dalam minyak panas tu ker? x percik ker? anyway tq for the tips ya.
izah, goreng deep fry tp guna koli biasa jer yg bukan non stick.... dan api tu ada cuba guna api besor n kecik gak... tp x nak jugak kembang... nak kena ngaji banyak2 lagi nih!
ReplyDeleteSalam Kak Rose, jangan lah mencik-mencik begitu... gimana pun rasanya yang penting... tapi kalu ta' gelebung dan namanya roti gelembung... haru juga ya Kak Rose...
ReplyDeleteTerkenang Ratna... pada setiap pagi perjalanan ke-sekolah pasti berhenti membeli si-roti arab gelembung berkuah kacang yang ter...paling yummy yang pernah Ratna rasai dimana terpaksa menunggu dengan sabarnya dan terkadang itu terlambat tiba disekolah dek gara-garanya... nasib baik ketika itu Ratna bergelaran "prefect" tapi itu bukan alasannya!
Jangan terusan mencik ya Kak Rose... nanti cubaan yang ke-3 pasti membelon gelembungnya!!!
Salam manis semanis madu.
Assalam Kak Rose wah menu kita samalah pulak..petang ni Wati buatkan untuk anak-anak...adalah tu...dugaan bila kita buat sesuatu tu adakalanya kita diduga...maybe 3rd time...Kak Rose buat..naik mengelembong bulat semuanya..insyaallah!
ReplyDeletehihi.. tun pun kalau buat roti yg gelembung2 ni kan, mesti ada yg gelembung ada yg x.. yg separuh2 gelembung pun ada gak. huhu.. tp makan je semua ;)
ReplyDeleteSalam Kak Rose :)
ReplyDeleteHawa mmg blm pernah buat roti arab yg mengelembong tue so tak tahu lah mana silap nyer... tapi tgk okay jer!
salam kak ida
ReplyDeletetc ketuk masa mengoreng
ketuk2 manja istilahnya
tc ketuk disekeliling bahagian tepinya
bila diketuk memang mengelembung jadinya.....agaknya bila kena ketuk dia terperanjat langsung melatah dan terus kembung
tapi tu lah hakikatnya sebab memula mengoreng memang jadi macam kes kak idah....
Aslmkm kak Rose..mencik kat sape? saye? hehe..janji sedap okla kak, saya pun x pernah try wat lagi ni, kurang2 akka dah ada pengalaman buat kan..hehe
ReplyDeleteKak rose....mencik2...abis tak roti tu? Janji ada yg mkn, jgn kakrose yg ngadap sorang mmg tmbh mencik ler...
ReplyDeleteAda kena mengena dgn yis kot? Yis expired tak?
Hello kak Rose, looks very nice. With curry ayam? Best tu! I think tiga pieces boleh juga....
ReplyDeleteLooks very fluffy too.
You are good! Saya suka your that curry ayam bowl....looks really nice.
Itu plate Corning?
You have a nice day, Kak Rose....always enjoy your lively humour.
Keep a song in your heart.
Lee.
ps, I suka tu cendol. Da 26 years ta'makan.
Ratna....
ReplyDeletenak puaskan hati, buat lagi tp hasilnya masih x seperti yg diharapkan.... mmglah sangat mencik dibuatnya!
roti ni pasti buat Ratna terkenang kisah lama kan....sedapnya cicah kari tu...
pasti nnti kalau hati sudah terubat akan dicubai sekali lagi...
Watie, tu la sangat lah jeles dengan kejadian roti yg watie buat tu...
ReplyDeletetun, rasa pobia pun ada gak! kena kuatkan semangat untuk cuba lagi nih!
ReplyDeleteMama Hawa... pernah buat n turn out just perfect tp x tau la kali ni.... kena sampok apa entah agaknya?
ReplyDeletetok cik.... tq for the tips... nnti kak rose nak cuba jugak tips tu... biar dia melatah sampai gelembung gitu!
ReplyDeleteAna, tak tak... salah kan koli boleh x? api ker, minyak ker atau salahkan diri sendiri jer la...
ReplyDeletezana, mencik tp habis juga kena ngap sbb lembut sangat cuma x gelembung jer!
ReplyDeleteyeast tu baru kak rose bukak dan expiry date 2014!
Uncle, it's fluffy only thing dia x gelembong... mmg sedap makan dengan kari ayam tu. 3 pcs pun x cukup!
ReplyDeleteitu cendol buka ker u baru makan masa balik penang on the 1st April tu... how came 26 tahun tak makan? he he he