ni la kalau buat sendiri.... sirap gula pun suka suki nak taruk, merah/putih... with or without santan... teringat MIL yg sangat suka minum cendol dengan sirap gula putih tanpa santan ni... sedap gak! resepinya, mekasihya pada ena-zarina yg sharekan resepi cendol sedap nih! banyak kali dah buat cendol ni kat sini, tp x pa, kak rose tepekkan resepinya sekali lagi....
Bahan-Bahan:
- 1 cawan tepung beras (kak rose guna tepung jagung)
- 3 cawan air
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau
- sedikit perisa pandan
Cara Membuatnya :
- Sediakan bekas yang mengandungi air sejuk / air paip. Ketepikan. (kak rose buh ketulan ais)
- Masukkan semua bahan-bahan dia atas ke dalam periuk non-stik. Kacau supaya semuanya sebati.
- Kemudian masak dengan api yang sederhana dan sentiasa di kacau supaya tidak berketul.
- Kacau sehingga masak dan adunan berkilat.
- Ketika masih panas masukkan adunan ke dalam acuan cendol dan tekan ke dalam bekas yang berisi air sejuk tadi.
- Proses menekan cendol hendaklah dilakukan dengan pantas. Adunan yang sejuk akan menyukarkan proses menekan cendol.
- Boleh di simpan di dalam peti sejuk bersama dengan airnya sekali. Sedap di makan bersama santan atau fresh milk dan air gula, di buat puding atau sebagai bahan campuran di dalam Air Batu Campur.
Kak Rose...bye2 yer...tp mmg puashti ehh buat sdri...tjamin kebersiahannya...hehehe...
ReplyDeletesalam kak rose
ReplyDeletedh x yah beli lg la yer..buat sendiri leh makan byk2:)
salam kak rose...liza pun nk bye2 la kat cendol mamak, nk g umah akk pulak....ekekekekeke
ReplyDeletelast time tun buat cendol x jadi.. huhu.. nnti nk try yg ni pulak. mmg hantu cendol tun nih.
ReplyDeleteAsklmkm KakRose. Rajin nya ya... dah siap hidang, kita telan air liur jer lah....hehe
ReplyDeletesalam k.ros, sedapnyer nmpk cendol k.ros ni terus rs dahaga..
ReplyDeleteQasey Honey... mmg betul tu dan yg pasti dapat mengulang2...
ReplyDeletezila 4ever... betul sangat2... minum sampai kembung!
ReplyDeleteLiza, meh2.... kak rose buat banyak ni!
ReplyDeletetun, practice maker perfect kan... hantu cendol x leh la putus asa... pasti kena cuba lagi nih!
ReplyDeleteAlong, nak minum sejuk2 punya pasal... kena lah merajinkan diri... puas dapat minum banyak2
ReplyDeletea'in fajar... jom mencuba buat sendiri... puas, hilang dahaga!
ReplyDeleteAssalam kak Rose...hehehe..kita pun suka buat jugak...anak-anak suka..sekali buat dapat banyak jugak...so keraplah buka tutup peti ais..budak2 tu...!Tapi cendol mamak tu..kalau versi ais sagat memang class..sekarang dah tak best..sebab kerap dia orang letak ais kiub aje!
ReplyDeleteassalam kak Rose, apa khabar kak? sedapnya tgk cendol tu lama dah saya tak buat. kena tunggu angin rajin nanti boleh cuba ni.
ReplyDeletesaya dah cuba...tapi dia jadi lembik bila direndam dlm air..knp ye?
ReplyDelete