Bahan-Bahan
- 2 cwn nasi
- 2 cwn air
- 1 biji bwg besar
- 2 biji bwg putih
- 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan (kak rose skip yg ni - allergic!)
- 2 1/2 cwn tepung gandum
- 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2 ( kak rose gantikan ngan nugget didadu)
- 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
- Daun sup/bawang (di hiris halus)
- sedikit garam
- Minyak untuk mengoreng
- Blend nasi bersama air, masukkan sekali udng kering, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
- Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
- Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan nugget dan gaul hingga sebati.
- Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
- Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
hmmm mcm sedap la...xpenah lagi cuba buat cucur guna nasi dan nuget ni...
ReplyDeletebleh la cuba juga nti...
oh menariknya, nanti boleh lah cuba
ReplyDeletesalam kak rose....segala cucur mmg peberet Liza ni...dtg bawak piring besau ni....hihihihi
ReplyDeleteKak Rose sedapnyer x yah cicospun dah sedap ni.. bawa piring kosong nak join he he he
ReplyDeleteagak2 kalau adik tun dia korek2 nugget kt dalam tu. hihi...
ReplyDeleteuwaaaa mmng bertambah2 sedap letak nugget ayam tu kak rose...wat minum petang mmng kenyang sampai ke malam kan...
ReplyDeleteWah bestnya kak Rose.. Utk minum petang atau bf pun boleh ni.. Macam2 isi dlm cucur ni.. Sedap betul.. makan pun kenyang.
ReplyDelete