bahan2nya.
- 2 cawan tepung pulut
- sedikit garam
- air untuk menguli tepung dan merebus adunan tepung
- santan dari sebiji kelapa
- sedikit sagu biji
- 1 senduk gula merah
- 1/2 senduk gula(boleh kurangkan)
- garam dan daun pandan
- uli tepung dengan sedikit garam dan air sehingga boleh digentel bulat.Boleh letak pewarna jika suka.
- kemudian rebus hingga tepung timbul dipermukaan air.angkat dan toskan
- sagu biji dibersihkan dan toskan.masukkan kedalam periuk bersama dengan gula dan daun pandan.
- tuangkan sedikit air,renihkan.masukkah santan dan garam sambil dikacau.akhir sekali masukkan tepung pulut yang sudah direbus tadi.
- perasakan manis nye.bila dah mendidih bolehlah diangkat
Assallamualaikum kak Rose..
ReplyDeleteSedap lak nengok bubur akak ni. Terasa cam nak makan bubur ker pengat ker atau apa2 yg seangkatan dgnnya lah...Nak 2 magkuk kak.. nak yg sejuk ek!
aslmkm cik puan..hamba datang bawak mangkuk ni, tulunla isi barang 2/3 senduk itu bubur..huhu
ReplyDeleteWalaikumsalam Naz
ReplyDeleteni kak rose antar mangkuk isi ice je bole? sbb bubur dah abes la.
Anna, alamak terlambat sudah! tinggal mangkuk jer ni!
ReplyDeletesalam kak...
ReplyDeletesaya singgah cari BF ni???
Jom singgah teratak saya
bubur candil kegemaranku..tak kira masa mmng sedap di makan...
ReplyDeletemmmm lamanya tak makan bubur candil ni.. selalu sebut pengat tepung he he he sedapnyer kak rajin akak siap kaler2 best tu..
ReplyDeleteSalam Kak Ros...Selalu kalau ada orang bagi bubur candil ni macam tak terasa pula nak makannya, tapi bila tgk kat sini terus nampak sedap..maybe pasal kuah dia kaler coklat kottt dan ada biji sagu sekali..selalu dapat kaler putih jeeee
ReplyDeleteHello Kak Rose, this is very nice, looks very sedap best!
ReplyDeleteI have not eaten pengat more than 25 years, ha ha.
I like to eat ada ice inside......
I think 2 bowls would do me fine...ada lagi?
You have a nice weekend, Kak Rose.
Lee.
Iera, tq dropping bye kat sini. nnti kak rose datang ya>
ReplyDeleteYatie, sama la macam kak rose... suker!
ReplyDeleteErma, pengat tepung ya... apapun lah janji sedapkan!
ReplyDeleteSue, boleh la mencuba kalau suka, taruk gula merah sket.
ReplyDeleteUncle, kalau dekat kak rose boleh bagi rasa, to break your 25 years of x makan pengat tu. yes, tambah sedap makan sejuk2....2 mangkuk pun x cukup!
ReplyDelete