so bila dah malas2 ni meh la kita g bekpes dengan pratha gulung ni.... dah banyak kali buat dengan isi yang berlainan.... sadin, tuna, serunding daging tp yg ni kak rose guna fillet ayam + kentang n mixed vege... inti ni pernah buat untuk buat pie yang sedap! resepi asal dari Ros@SinaranMenu, terima kasih ya Ros. instead of goreng, kak rose bakar je dalam oben.... makan panas2 bersama secawan nescafe o tanpa gula..... heaven
inti:
- ~1 bijik bwg besar dicincang
- ~1 cwn kentang yg dipotong dadu
- ~1 cwn mix vegetable
- ~cendawan butang dihiris (kak rose x letak... x de)
- ~2 keping dada ayam diptg kecil
- ~minyak
- ~1\2 cawan air.
- ~1 sudu bsr tepung jagung+2 sudu bsr air
- ~1 sudu bsr gula & sos tiram
- ~garam dan lada sulah
goreng kentang sehingga warna keemasan, ketepikan
panaskan minyak
tumiskan bawang besar, masukkan mixed vege, cendawan, ayam dan kentang yg telah digoreng td
masukkan air, sos tiram, garam, gula dan lada sulah
akhir sekali masukkan tepung jagung supaya inti jadi pekat
sejukkan inti.... dan sedia digunakan.
tips dari Ros:
Pastikan mengunakan prata yang baru dikeluarkan dari freezer.Biarkan beberapa saat dan mulakan proses mengulung.
Siapkan satu persatu.
Prata yang belum digunakan biarkan didalan plasti.
Lakukan proses mengulung dgn cepat sebab prata cepat lembik.
sedapnya sarapan kak rose hari ni.. nak segulung..hehehhe
ReplyDeletesedapnyer.. tun dh lama xbeli paratha nh. bila tgk kak rose buat teringin la pulak.
ReplyDeletenampak sungguh sedap..tp pratha lak takde..ni ken order sini lah..hehe
ReplyDeletesalam.
ReplyDeletebak segulung belum sarapan ni.
Confirm kenyang ni kalau dapat makan segulung ni kan kak rose...
ReplyDeleteRos pun dah lama tak buat sardin gulung ni.Tengok kak ros buat teringin la pulak.
ReplyDeleteharus cuba ni kak rose! :)
ReplyDelete