Apam Marmar
Sumber: CMG@myr
Bahan2 (tin 10 inci - ni ada lubang kt tengah) - tun guna acuan puteri ayu
- 250 g tepung berserbuk penaik -tun guna tepung gandum biasa + 1 sk baking powder
- 200 ml santan- tun guna santan kotak
- 200 g gula halus
- 2 biji telur Gred A
- 1 camca teh vanila esen
- 1 camca makan ovallate- guna yg ada tanda halal, ye
- Secubit garam
- Pewarna merah dan hijau (ikut kegemaran masing2)
Cara2:
- Satukan kesemua bahan dalam mangkuk adunan, kecuali bahan pewarna.
- Pukul dgn speed perlahan sehingga semua bergaul mesra. Kemudian lajukan speed dan putar hingga adunan kembang dan pekat. - mix sampai adunan jd putih gebu tau
- Bahagi 3. Satu dibiarkan kosong, satu diwarnakan hijau dan satu lagi warna merah.
- Dalam tin yg telah dilenser dgn mentega, bubuh warna merah dan hijau secara berselang seli diikuti bahagian yg tanpa warna pada atasnya.
pandainya apam ni menyamar..hehehe
ReplyDeletehehe... pandai nyer tun menggoda ;p
ReplyDeletemmg sedap apam marmar ni kan. tun berulang2 buat nih. letak kelapa tu lg sedap jd nyer.
sedapnya kak ros, mohon copy resepi ye
ReplyDeleteAnna, konon nak jadi puteri... tp ttp apam jugak!
ReplyDeletetun, mmg sedap bila ada kelapa tu.... lemak2 masin. best!
ReplyDeleteTina, silakan... selamat mencuba!
ReplyDeletetu la tadi nampak kat umah tun, bestnya kalau ada enjin turbo cam kak rose, nampak je terus buat. huhuhuhu tidakkk
ReplyDeleteSam, enjin turbo untuk nak melayan tekak yg jahat neh!
ReplyDeleteKak Rose......olooooooo tomey tomey nye.......mmmm ayu pun mengapam mlm ni..apam yg malazzz muahahahaha...apam gandum je kak....xleh lawan apam akak yg pandai menyamar tu....:)
ReplyDeletecomelnyer...
ReplyDeletenmpak sedap jer
Ayu, apam malas pun x per janji sedap kan!
ReplyDeleteLYAfrina, sedap apam yg mengaku jd putri ni....
ReplyDelete