BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas (kak rose guna 4 buji pisang montel)
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula perang @ 1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum (haha sori tertinggal..tadi)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
- Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
- Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...
Aslmkm KakRose. Along selalu buat ni.... Pisang bnyak ni.... antara dgn rajin/tidak jer.....hehe
ReplyDeleterajinnye buat cekodok pisang nie....sedap makan pepagi ngan air teh atau milo...aduhh lapa la..
ReplyDeletemakan cekodok sambil minum teh..sambil berehat2...nikmatnya
ReplyDelete