ayam paprik ni masak untuk lunch tadi, makan dengan udang goreng celup tepung dan nasik panas2... mmg laju je. tp kan orang macam kak rose ni, apa pun laju je masuk molot...tu pasal badan pun molat2 je! resepinya dari mutiarazura dari Myr, mekasih ya dan kak rose nak kongsikan kat sini pulak....dulu pernah buat gak kat sini.
Bahan-bahan ( 5 org )
- 300 gm isi ayam - potong kecil/kiub
- Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
- 3 ulas bawang putih - diketuk
- 1 ulas bawang besar - dipotong baji
- 1/2 inci halia - diketuk
- 1 batang serai - diketuk
- 6 ulas cili padi - diketuk
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar kicap manis
- 1 sudu besar sos ikan (x letak sbb I dont like the smell!)
- 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
- Garam secukup rasa (jika perlu)
- 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
- Satu cawan air (jika suka berkuah)
Cara-cara
- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
- Masukkan isi ayam, goreng dan kacau hingga nampak ayam dah putih.
- Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
- Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
- Rasakan kuah, kalau kurang masin je br tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
- Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
- NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!
Sama ngan saya. Cukup lauk ni ngan nasi panas pun dah bertambah2. Hehe
ReplyDeleteIzah, betul tu... badan pun bertambah bolat2 gitu!
ReplyDeletesalam kak rose...mmg kalau ada paprik ni xyah lauk lain lg dah, tp biasa liza ganding dgn telur dadar jer....
ReplyDeletesalam, kt mn nk cr pemotong lobak yg cantik tuuuu???
ReplyDelete