resepinya kak rose cnp dari rumah Ummi, mekasih ya dan izinkan kak rose nak kong kat sini lak......
KUIH KERIA KELEDEK
Resepi: Ummi @ HomeSweetHome
Bahan:- (anggaran 8 - 10 biji)
- 300 gm keledek - dikupas dan direbus lembut.
- 2 sudu besar gula pasir
- 1 1/3 cawan tepung gandum
- 1/2 sudu teh garam
- air secukupnya untuk merebus keledek
- 2 sudu besar gula pasir
- 3 sudu besar air
- (kak rose x buat ni... guna gula kastor jer)
- Potong kasar sikit keledek tadi, dan rebus hingga lembut. Toskan.
- Lecek keledek sekaligus dengan gula pasir hingga hancur dan halus.
- Masukkan tepung dan uli hingga jadi doh dan boleh dibentuk.
- Bentukkan bulat dan buat lubang dengan jari di tengahnya atau boleh jugak digentel sepanjang 4 inci lebihkurang dan cantumkan hujungnya.
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng dengan api sederhana, balik-balikkan selalu. Bila kekuningan, angkat dan toskan minyak.
- Untuk sira gula - Masukkan air dan gula dalam kuali dan masak hingga gula naik berbih-buih jernih dan kering sikit, masukkan kesemua kuih keria tadi dan gaul hingga gula bersalut rata dan melekat. Angkat dan hidangkan.
kak Rose sedap kan buat minum petang.Kita belum pernah buat kueh ni.Teringin pulak.
ReplyDeleteRos, kak rose ni buat versi malas punya... x pandai nak buat gula sira tu. asik x menjadi jer!
ReplyDeletesalam kak rose...buat bekpes pun sodap ni....hihihihi
ReplyDeleteLiza, x sempat nak wat bekpes, sekali ngadap je dah abes!
ReplyDeletekak rose...kuih org lama yang sentiasa evergreen...dari dulu ..kini dan selamanya...:)
ReplyDeletecik cek, yg buat pun orang lama yg suka kuih2 cenggini.. he he he
ReplyDelete