ishhhh... ishhh panjangnya merapu meraban, nak citer pasal puding jagung jer tp dah jauh lak lencongnya... k resepinya kak rose amik dari Myr oleh F&N, rasanya dah banyak kali kak rose buat guna resepi ni, tp x pe kak rose tepek kat sini sekali lg... mekasih ya F&N..
pssstt... acuan recycle punya, bekas puding mangga. jimatkan!
Bahan-bahan ( sefamily )
- 1 cawan tepung kastad
- 1 cawan jagung manis (kak rose tambah 2 tsb)
- 3/4 cawan gula
- 3 cawan air
- 1 1/2 cawan susu cair (kak rose guna santan pekat ----> lemaknya!)
Cara-cara
- Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
- Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
- Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan dan boleh lah dihias dengan buah ceri dll.
salam kak rose...
ReplyDeletenampak pun dah tau mesti sodapp! terliur pulak tgk... stok jagung tin baru je abis buat apam jagung aritu...
Madiha, kak rose ni pun belen buat apam balik ari tu...sedap n makan ulang2....
ReplyDeletesedapnyer kak.....
ReplyDeleteTerbayang kegedikkan pudding ni...lemak manis gitu...
ReplyDeleteOh my paberet... Sampai hati Kak Rose goda saya. Tak baekkkk tauuuu..!
ReplyDelete