Bahan:-
- 1/2 ekor ayam (bersihkan dan cucuk2 dengan garfu)
- 1 sk serbuk lada hitam (blackpepper)
- 2 cm halia
- 2 biji bawang putih
- 1/4 biji bawang besar
- 1 sb. madu
- 1 sb. gula
- 1 sk. kicap manis
- 1/2 sk garam
- 2 sb. mayonis
- sedikit lada sulah
Cara-Cara:-
- Blend bawang besar, bawang putih dan halia hingga hancur.
- Kemudian curahkan ke dalam bekas dan campurkan dengan lada sulah, garam, madu dan lada hitam.
- Masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis.
- Gaul sebati dengan ayam dan perap dalam fridge antara 2 -3 jam.
- Bakar pada suhu 180C selama 40 minit hingga ayam bertukar warna perang keemasan (balik2kan ayam semasa membakar). Sedia untuk dihidangkan.
(*Nota - makin lama diperap makin sedap..)
gandingan yg sangat sedap buat kak rose yg dah lapo sangat.... sbb masak dah lewat dan terusla Bismilahirohmannirohim Allahumma...... x toleh kiri kanan dah!
as-salam kak ros
ReplyDeletesedap3..tgk lama2 kat ayam tu terliur... cantik warna nasi tu kak ros..
kak ros sedap tu...Kiat pun dah lapar ni.
ReplyDeletesalam kak rose...nmpk moist jer ayam tu...lapo la kak...order sekor...hiihi
ReplyDeleteHEHEHE.. SEDAP NYEE...
ReplyDeleteNANTI BOLEH LAAH CUBA RESIPI NI PULAK..
:)
ady, masa lapo ni apa pun nampak sedap kan...
ReplyDeleteRos, lapo punya pasal sekali ngadap jer!
ReplyDeleteliza... nnti kak rose anto bau ya oder tu... he he he
ReplyDeleteNoor Adibah.. silakan2...
ReplyDeletehehe, terima kaseh kak ros :)
ReplyDelete