Bahan:-
- 4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
- 3 camca besar minyak sapi
- 4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
- 1 biji bawang besar ~ hiris halus
- 3 ulas bawang putih ~ hiris halus
- 1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
- 1/3 cwn kismis
- Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
- Sedikit pewarna kuning- guna
- 1 sk kunyit campur dgn sikit air (---> yg ni kak rose konpius sket... masuk masa bila ya?)
- Garam secukup rasa.
Cara penyediaan:-
- Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu.
- Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
- Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
- #Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2 minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
- Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
- Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
sedap makan panas2 dengan ayam bakar berlada hitam bermayonis dan salad sempoi.... celery+timun jepun +tomato cherry+mayonis.....
Cantik nasinyaaa.. Warne pun cantik..
ReplyDeleteSalam KakRose. Tadi Along dok belek2 respi ni, ramai yg dah cuba. Tapi bila tengok guna arang dlm nasi tu takut pulak nak buat, takda carbon monokside ke nanti....? KakRose guna arang apa?
ReplyDeletecantik je nasi ni masak nya dan kalor pun menarik..mana gmbr lauk nya rose..
ReplyDeleteizah, rasa pun sedap!
ReplyDeleteAlong, kak rose skip step no 4 tu... ikut sifu Ummi punya cara... arang pun x de!
ReplyDeletekzai, kak rose buat ayam bakar dan salad bodo2 jer...
ReplyDeletekak Rose..ooo Kak Rose...ada nasik tak? laapr la pulak nih..
ReplyDeleteAnna, ada lagi ni... tp ayam dah abes la...
ReplyDelete