Asalamualaikum dan selamat pagi semua..... baru abes sahur ya.... pagi ni kak rose nak tayang lengkong yg kak rose buat petang semalam.... bulan puasa ni mata atau tekak kah yg jahat?... semua yg terpandang rasa nak makan.... dan bila singgah kat rumah CMG terpandang lah lengkong sirap rose gaya dulu2 yang sangat memikat mata dan tekak.... tanpa berlengah kak rose pun buat jugak..... kak rose buat lengkong sirap rose!.... sebut lengkong tu betul2 macam dulu2 kan.... bukan ke sekarang lebih dengan panggilan agar2....
resepinya kak rose cnp dari rumah CMG.... tersangat lah menggoda lengkong itew! macih ya mat, kak rose nak tepek resepi dolu2 ni kat sini....
BAHAN-BAHANNYA :-)
12 gram agar2 serbuk atau agar2 tali
1100 ml air
2 helai daun pandan, disimpul
1/2 cawan + 2 camca besar gula pasir
1 camca besar penuh sirap rose (mat guna jenama "double-lion")
(kak rose pun... bau sangat rosey gitu!)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Jika guna agar2 tadi, gunting pendek dan rendam 30 minit (guna air 1100 ml tu). Kalau guna agar2 serbuk boleh guna terus. Sini mat tulis guna agar2 serbuk ok. Dalam periuk satukan gula pasir dan agar2 serbuk, kacau rata. Tuang air dan kacau. Jerang atas dapur, masukkan daun pandan dan sirap rose, kacau hingga semua sebati dan masak dengan api sederhana hingga mendidih.
- Tapis dan tuang dalam bekas, mat guna loyang 8 inci x 8 inci x 1 inci. Biarkan hilang wap panas dan boleh simpan dalam peti sejuk hingga keras dan dingin. Hidangkan masa berbuka puasa....aduhh nyaman di tekak... (^_*)
hikhikk deolu asal kate nak buat agar2 aka lengkong, camginilah kejadiannye ek...mcm nostalgia gitu bile tgk :D
ReplyDeletecantik molek agar2 k rose dgn acuan roses tu...
Kak Rose.. merahnyer makngah ha ha ha tapi betullah kak agar2 sirap ni selalu jumpa bila kenduri kawin.. rasanye sedap n wangi gitu he he he
ReplyDeleteFiza, nostalgia kan lengkong ni...bila makan rasa macam dolu2...
ReplyDeleteErma, tingat iklan lama tu ya...sama la macam lengkong tu... noatalgic kan.
ReplyDelete