Bahan-bahan
- 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
- 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
- 180g gula halus - hana kurangkan 150g je
- 3 biji telor
- 120ml minyak masak
- 1 sudu teh ovelate
- 1 sudu teh soda bikarbonat
- 1 sudu teh baking powder
- secubit garam
- 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
- 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
- Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
- Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
- Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit (kak rose bakar 55 mts)
- Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.
wahhh...cantiknye belang2 kek ni...sayang pulak nk makan...
ReplyDeletecantiknya kek pisang marble ni...lama tak buat..sedapnya kalau dpt sepotong..kih3..
ReplyDeleteKak Rose...
ReplyDeleteCantik je hasil kejadian marblenya...:)
nuwairani, cantik n sedap...dah nak abes dah pun... separuh dah bagi kat jiran...
ReplyDeleteYatie, kak rose pun lama x buat kek pisang ni... jauh lak nak hantar sepotong pun..
ReplyDeletecik cek, kadan2g jadi, banyak kali nya x menjadi belang tu... hihihi..
ReplyDeletenampak gebus jer kek kak rose nih..belang pun lawa..sedap ni makan ngan teh o panas kak.hehe
ReplyDeletesedapnye kek marble...ady suka kek marble tak kira kek marble apa pun...kek marble pisang tu npk sedap...
ReplyDeleteamboi...lawo eh belang macam zebra lak nengoknyer...
ReplyDeletekak rose..cantiknya belang2 dia..kek pun nmpk moist jerr
ReplyDeleteSalam Kak Rose, gimana nak jadikan lapisan berbelang-belang tampak tersusun rapi wahai Kak Rose? Sehingga kini marble gateau Ratna tidak sejelita empunya nya Kak Rose.
ReplyDeleteBoleh Kak Rose beri sedikit-sebanyak penerangan teknik me-marble kan paste cake ini.
Salam manis manis madu.
Ha Sue, meh la join kak rose minum ngan teh o ni..
ReplyDeleteady, cuba lah... resepi dah ada ni...
ReplyDeleteCheq Sue, zebra di loyang...
ReplyDeleteLina, mmg moist... n gebus!
ReplyDeleteRatna, kadang2 jadi adakala berterabur jugak...
ReplyDeletenak ajar pun x pandai sangat cuma kak rose mulakan ditengah2 loyang dan diselangselikan... itu jer
sedapnyer~~ moist gitu.. tun mmg suka makan kek pisang coklat ^^
ReplyDeletewahh cantiknya kek pisang kak rose ni....cantik belang tu...dan yg pasti sedap ni:)
ReplyDeletetun, meh join kak rose...
ReplyDeleteNieza, nasib baik menjadi belang tu walaupun selepet je... tp yg penting moist n sedap!
ReplyDeleterajin sungguh kak rose ni...rajin sungguh ber marble bagai...nampak sgt sedap...kat rumah saya pun ada pisang masak tapi bila dah kepeningan mcm ni apapun tak jadi....
ReplyDeleteKak Rose.. Cantik la jadi belang kek akak tu.. Moist tu yg best tu kan bila makan kek..
ReplyDeleteKak Ros, bila nak buat buku resipi. Bolehlah saya promotekan kpd sesiapa yg suka memasak tu. Tapi kalau saya, tumpang makan kat rumah Kak Ros aje ya.
ReplyDelete