Sunday, July 3, 2011

Kek pisang marble cokelat

selamat berehat2 dihari minggu semuanya..... dan bermalas2an kedapur jugak kan... boleh cam tu? tp molot tetap nak jugak something nak mengunyah... since pisang ada lagi apa kata dijadikan sesuatu yg simple n sedap untuk di ngap dipetang2 hari sambil pot pet kan.... teringat kek pisang marble yg sedap ni, dan teruslah menggodek lepas bekpes td.... dan kejadiannya sangatlah moist n lembut. resepinya kak rose cnp dari rumah hana yang hilang entah kemana dah sekarang ni.... cikgu, bz la kan.... ada jugak kak rose tepek kat sini dulu..


Bahan-bahan
  • 150g pisang emas - dilecek - hana lebihkan 40g utk lebih rasa pisang
  • 180g tpg gandum- hana campur ngan tpg mixpancake (tpg gandum 90g, tpg mixpancake 100g)
  • 180g gula halus - hana kurangkan 150g je
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • 2 sudu besar susu segar- yg nih hana tambah
  • 1sk coklat emulco@ 2 sudu besar serbuk koko bancuh dengan 1sb air panas > bancuh jadikan pes
Cara-cara
  • Campur semua bahan di atas kecuali coklat dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih gebu.
  • Bahagikan kepada dua bahagian. satu bahagian campurkan pes koko@coklat emulco. Kemudian marblekan ikut suka ke dalam loyang yang telah digirs dengan minyak.
  • Bakar 170-180 darjah selama 40 - 50 minit (kak rose bakar 55 mts)
  • Pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda.

23 comments:

  1. wahhh...cantiknye belang2 kek ni...sayang pulak nk makan...

    ReplyDelete
  2. cantiknya kek pisang marble ni...lama tak buat..sedapnya kalau dpt sepotong..kih3..

    ReplyDelete
  3. Kak Rose...

    Cantik je hasil kejadian marblenya...:)

    ReplyDelete
  4. nuwairani, cantik n sedap...dah nak abes dah pun... separuh dah bagi kat jiran...

    ReplyDelete
  5. Yatie, kak rose pun lama x buat kek pisang ni... jauh lak nak hantar sepotong pun..

    ReplyDelete
  6. cik cek, kadan2g jadi, banyak kali nya x menjadi belang tu... hihihi..

    ReplyDelete
  7. nampak gebus jer kek kak rose nih..belang pun lawa..sedap ni makan ngan teh o panas kak.hehe

    ReplyDelete
  8. sedapnye kek marble...ady suka kek marble tak kira kek marble apa pun...kek marble pisang tu npk sedap...

    ReplyDelete
  9. amboi...lawo eh belang macam zebra lak nengoknyer...

    ReplyDelete
  10. kak rose..cantiknya belang2 dia..kek pun nmpk moist jerr

    ReplyDelete
  11. Salam Kak Rose, gimana nak jadikan lapisan berbelang-belang tampak tersusun rapi wahai Kak Rose? Sehingga kini marble gateau Ratna tidak sejelita empunya nya Kak Rose.

    Boleh Kak Rose beri sedikit-sebanyak penerangan teknik me-marble kan paste cake ini.
    Salam manis manis madu.

    ReplyDelete
  12. Ha Sue, meh la join kak rose minum ngan teh o ni..

    ReplyDelete
  13. ady, cuba lah... resepi dah ada ni...

    ReplyDelete
  14. Cheq Sue, zebra di loyang...

    ReplyDelete
  15. Lina, mmg moist... n gebus!

    ReplyDelete
  16. Ratna, kadang2 jadi adakala berterabur jugak...

    nak ajar pun x pandai sangat cuma kak rose mulakan ditengah2 loyang dan diselangselikan... itu jer

    ReplyDelete
  17. sedapnyer~~ moist gitu.. tun mmg suka makan kek pisang coklat ^^

    ReplyDelete
  18. wahh cantiknya kek pisang kak rose ni....cantik belang tu...dan yg pasti sedap ni:)

    ReplyDelete
  19. Nieza, nasib baik menjadi belang tu walaupun selepet je... tp yg penting moist n sedap!

    ReplyDelete
  20. rajin sungguh kak rose ni...rajin sungguh ber marble bagai...nampak sgt sedap...kat rumah saya pun ada pisang masak tapi bila dah kepeningan mcm ni apapun tak jadi....

    ReplyDelete
  21. Kak Rose.. Cantik la jadi belang kek akak tu.. Moist tu yg best tu kan bila makan kek..

    ReplyDelete
  22. Kak Ros, bila nak buat buku resipi. Bolehlah saya promotekan kpd sesiapa yg suka memasak tu. Tapi kalau saya, tumpang makan kat rumah Kak Ros aje ya.

    ReplyDelete