Friday, June 24, 2011

Tenggiri asam daun kari

salam hari jumaat yang mulia pada semua.... ni lauk lunch td, asam tenggiri daun kari. selalu jugak buat masak asam cenggini tp x de letak daun kari dan serai semua... bila panggil cik google soh tolong cari resepi ikan tenggiri dia singgah kat rumah nor lagi... ramai yang dah mencuba resepi ni rupanya... kak rose je yg baru terjumpa... mekasih pada semua penyumbang dan dan yang sharekan resepi ni.... Asma, Izah, Mamahawa, Mas dan Nor... dan kak rose cnp resepi ni dari rumah Nor untuk sharekan kat sini pulak... terima kasih sekali lagi.

TENGGIRI ASAM DAUN KARI
Resepi : Kak Asma
Sumber : Izah, Mamahawa, Mas, Nor

Bahan2:
4 keping ikan tengiri
1 labu bawang besar*
2 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 biji lada merah dan hijau*(*bahan bertanda dihiris )
1 batang serai(ketuk)
sedikit daun kari
garam,perasa,air asam jawa

suka kutip sampah sarap yg banyak tu. hmmm....... sedap!

bersihkan ikan, lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam. panaskan goreng hingga garing. angkat dan ketepikan.
keluarkan minyak dari kuali tinggalkan sedikit, masukkan bahan yang telah dihiriskan tadi, tumis hingga layu.
masukkan lada, serai,daun kari, garam, perasa dan air asam.
biarkan sebentar,baru masukkan ikan tadi.
kalau suka berkuah agak2 hampir pekat matikan api.

26 comments:

  1. mmm...sedapnya menu kak rose hari ni..tumpang makan kat sini lah.hehe

    ReplyDelete
  2. Kak Rose,

    Nak semangkuk lauk tu..Best la kak.. Meriah dgn bebawang, serai, daun kari, cili potong... Naz suka makan mende2 tu semua w/p bnyk org panggil "sampah" kt dlam lauk...heheheeee

    ReplyDelete
  3. sedapnyer... kalau xnk sampah byk, blend kan semua.. hihi..

    ReplyDelete
  4. Anim, boleh saj... tp lawa kuinin tu lg sedap. kecur air liur!

    ReplyDelete
  5. Naz, mmg meriah dengan sampah sarap tp tu la yg menambahkan kesedapan!

    ReplyDelete
  6. tun, kalau bled nnti x derhaka lak pd resepi tu.... he he he..tp sampah2 tu lah yg menceriakan ikan tu.

    ReplyDelete
  7. Salam Kak Rose...
    Mmg sedap lauk2 cam gini makan pulak bersama sambal belacan siap ngan ulam2man..hissshhh sib baik dah mkn...

    ReplyDelete
  8. Mamahawa, lauk simple yg sedap n x muak kan..

    ReplyDelete
  9. macam terbau2 keharuman lauk tu,,,ngan daun karinyanserai n halia..sedapnya...

    ReplyDelete
  10. baik betul che goggle tu, selalu tunjuk arah rumah nor ya.. hehe

    ReplyDelete
  11. memang best ikan ni..
    mas pun suka..
    terliur lagi nengok ikan asam kak rose ni...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikumwbh kak....

    Mcm mana dgn steps count kak? Winduuuuu noh kat kak...mmg ayu sibuk everytime balik Msia. Now dah balik Doha...ada sdikit lega......:) MMM....tp stil tergedek2 kepanasan dgn summer kat sini.....adeh!!

    Owh itu sampah sarap bak kata kak, serat yg menyihatkan nih!!!:) slurppppp terluir la pulak .....nak kene kuor carik ikan pas ni.....

    ReplyDelete
  13. salam kak Rose..

    saya pun dah masak lauk ni.. memang kena dengan selera.. masam2 gitu..

    ReplyDelete
  14. suri, nnti boleh la masak ni... harum je bau.

    ReplyDelete
  15. Nor, agaknya rumah nor ni pakai satelit baik punya kot... tu yg cik google sllu singgah!

    ReplyDelete
  16. Walaikumsalam Ayu

    lama x jalan la Ayu, sejak kurang sihat ari tu, nak mulakan balik punyala susah...
    Dah balik Doha semula ya... mesti pas ni laju je entry kour kan... g g cari ikan dulu!

    ReplyDelete
  17. Madiha, kak rose mmg suka lauk yg cenggini... x muak dan nasi pun bertambah2!

    ReplyDelete
  18. saya tak penah masak ikan tenggiri camni, selalunya saya masak ikan talang masin aje, nampaknye lepas ni kena cuba menu nilah, mesti lagi best

    ReplyDelete
  19. sedapnya! teringat mak kat kg suka masak gini...:)

    ReplyDelete
  20. bestnyaa..suka msk cani..ada rasa masam2.. :-)

    ReplyDelete
  21. ampun, nampak sedap, ikan tenggiri mmg one of my favrettttttt!

    ReplyDelete
  22. Mamasyaza, teringat ikan talang masin... alangkah sedapnya... dulu sllu pesan kat kawan yg duk kat kuala muda tlg belikan... fresh lagi!

    ReplyDelete
  23. Yana Shaiful, masam manis semua rasa ada... makan ngan nasik panas2 mmg best!

    ReplyDelete
  24. Alexandriana, kak rose bli seekor... jenuh nak perabes...macam2 dah masak!

    ReplyDelete