Monday, June 6, 2011

Bakwan jagung

menu minum petang ni..... since ada jagung fresh ni kak rose pun cubalah buat bakwan jagung ni.... kenapa yek dipanggil bakwan..... nampak gaya serupa macam cekodok or jemput2 jagung tp lain sket sbb ada bawang yg digoreng dalam tu....apa pun mmg sedap jer makan cicah cili sos ni... tambah kaw lagi pekena dengan teh o panas2... meh layan resepinya yg kak rose sekodeng kat dapur Ummi yg asalnya oleh azareena@Myr ... mekasih ya Ummi n azareena dan kak rose nak sharekan kat sini lak...

Bahan:-
  • 2 cawan isi jagung (Ummi guna jagung dalam tin je)
  • 1 cawan tepung gandum (Ummi tambah 1/3 cawan lagi)
  • 1 bij telor
  • 1 -2 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 biji bawang besar - potong dadu
  • sedikit ikan bilis - digoreng terlebih dahulu (*ummi x letak ni) (kak rose pun)
  • 2 sb gula
  • 1 sk garam
  • 1 cawan lebih sikit air
  • minyak untuk menggoreng.

Cara-Cara:-

  1. Panaskan sedikit minyak dan goreng dahulu bawang besar dan bawang putih hingga layu dan sedikit garing. Angkat dan ketepikan
  2. Masukkan jagung, tepung, telor, garam dan gula dalam mangkuk.
  3. Masukkan bawang dan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
  4. Masukkan air sedikit sedikit dan gaul sebati.
  5. Goreng seperti jemput biasa.

8 comments:

  1. tengok jagung2 tu possing...sungguh tak tahan :)

    ReplyDelete
  2. kak rose...ermm sedap cicah ngan cili sos...guna jagung fresh pun boleh kan?

    ReplyDelete
  3. kasih, cekodok jagung jer...

    ReplyDelete
  4. noorsafone, kak rose guna jagung fresh gak... blend kasar2..

    ReplyDelete
  5. Salam kak Rose..
    Tak pernah buat bakwan..tapi mcm jemput2 kan Kak Rose?

    ReplyDelete
  6. salam K.rose..cicah ngan sos/kuah kacang mmg best nih!

    ReplyDelete
  7. MamaHawa, yg rasa macam jemput2 cuma ada bawang dalam tu... sedap gak

    ReplyDelete
  8. atie, yg ada cuma cili sos jer, kuah kacang mesti lagi best kan...

    ReplyDelete