Bahan:-
- 2 cawan isi jagung (Ummi guna jagung dalam tin je)
- 1 cawan tepung gandum (Ummi tambah 1/3 cawan lagi)
- 1 bij telor
- 1 -2 ulas bawang putih - cincang
- 1/2 biji bawang besar - potong dadu
- sedikit ikan bilis - digoreng terlebih dahulu (*ummi x letak ni) (kak rose pun)
- 2 sb gula
- 1 sk garam
- 1 cawan lebih sikit air
- minyak untuk menggoreng.
Cara-Cara:-
- Panaskan sedikit minyak dan goreng dahulu bawang besar dan bawang putih hingga layu dan sedikit garing. Angkat dan ketepikan
- Masukkan jagung, tepung, telor, garam dan gula dalam mangkuk.
- Masukkan bawang dan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
- Masukkan air sedikit sedikit dan gaul sebati.
- Goreng seperti jemput biasa.
tengok jagung2 tu possing...sungguh tak tahan :)
ReplyDeletekak rose...ermm sedap cicah ngan cili sos...guna jagung fresh pun boleh kan?
ReplyDeletekasih, cekodok jagung jer...
ReplyDeletenoorsafone, kak rose guna jagung fresh gak... blend kasar2..
ReplyDeleteSalam kak Rose..
ReplyDeleteTak pernah buat bakwan..tapi mcm jemput2 kan Kak Rose?
salam K.rose..cicah ngan sos/kuah kacang mmg best nih!
ReplyDeleteMamaHawa, yg rasa macam jemput2 cuma ada bawang dalam tu... sedap gak
ReplyDeleteatie, yg ada cuma cili sos jer, kuah kacang mesti lagi best kan...
ReplyDelete