selamat petang dan salam semua.... dah nak menjelang senja baru nak masukkan post kuih kaswi ni.... malas sungguh sekarang ni.... x tau kenapa vit m tu banyak sangat kat dalam diri sampai apa keja pun x nak buat. lunch pun tapau jer... seharian mengadap pc x jemu2.... entah apa saja yg digodeknya! nasib baik petang ni ada rajin sikit nak wat kuih kaswi ni.... tu pun sbb x de sapa nak blikan so kenalah buat sendiri... adoyaiiii!!!
resepi kaswi ni kak rose amik dari mesra.net dan daripada banyak resepi yg kak rose dah cuba tetap suka dengan yg ni... kenyal2 goyang2 gitu.... meh tengok resepi yang simple ni...
Bahan2
2 caw tepung gandum
1 caw tepung ubi
3/4 caw gula
1 caw gula merah
sedikit garam,
air kapur
5 caw air
cara
masak gula merah dan putih dengan sedikit air (part of 5 caw tadi), sejukkan.
satukan semua tepung, masukkan sedikit garam, air kapur, air gula dan juga baki air tadi... kalau suka boleh bubuh sedikit kicap manis (untuk lebih hitam) kacau sebati dan tapiskan. kukuskan lebih kurang 45 minit dah siap....
salut dengan kelapa putih yang d campur sedikit garam...
(kak rose kukus -+20mts sbb guna acuan kecik2 ni...)
assalam kak rose, sedapnya kaswi tu lama dah tak mkn sedap ni selalu bulan puasa mesti buat ni..hee
ReplyDeletekak rose cepat2 makan vit R ye :)
ReplyDeletesedapnya kak rose kuih kaswi ni kan
saye tak berapa reti nak buat selalu beli jer..dulu2 mak saya mmg rajin n pandai buat kuih kaswi ni...
ReplyDeleteSalam Kak Rose...
ReplyDeleteCantik nyer kuih kaswi kak Rose tuh.. lama nyer tak mkn ...
Nieza, lama x makan tu yg teringin... wpun vit m tu banyak sangat!
ReplyDeletekasih, kalau ada mmg kak rose dah makan bagi power lebih...
ReplyDeleteainnoraini, kak rose pun nak buat kena tengok resepi berkali2... takut salah n x menjadi!
ReplyDeleteWaalaikumsalam Mama Hawa, nasib baik je elok menjadi... kenyal dan goyang2... suke sangat!
ReplyDeletesalam
ReplyDeletecantiknya yg acuan love tu
Kamsiah, acuan pelestik jer... yg penting sedap kuihnya!
ReplyDeleteSalam K rose,
ReplyDeleteLaa..apsal baru nampak resepi kawi ni..
Semalam habiskan terus kelapa parut buat inti cucur badak. Kalau nampak ni dulu mmg nak buat!
haishh..tunggu hujung minggu beli kelapa parut pulakk..
Mmg skang teringin kuih2 tradisional ni hehe