Monday, May 2, 2011

Pajeri kuning

salam di hari public holiday.... tentu masih ramai yang bercuti ya.... hari sabtu kak rose balik kampung highway punyalah meriah macam nak balik raya lak.... shah alam ke seremban pun amik masa dekat 2 jam.... adoyaiii. nasib baik semalam masa balik kesini jalan ok jer... x tau la ari ni kan... semalam balik dari kg ada bawak nenas ni, manis sangat... jadinya ari ni menu pun berasaskan nenas.... puas lah cari resepi nak buat pajeri yg kuning ni, sbb ada makan masa kenduri kat kg tu... banyak resepi yang ada tu pajeri nenas yg ada kerisik tu... kali ni try yg ni plak....

resepinya jumpa kat Myr oleh umi_e, terima kasih sesangat ya....mintak izin nak sharekan resepi tu kat sini lak...

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 1 tin nenas (kak rose guna sebiji nenas fresh n celurkan sekejap)
  • 1 inci halia
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu makan udang kering
  • 1/2 sudu teh kunyit serbuk
  • Bahan penumis > biji pelaga, bunga lawang, cengkih dan kayu manis
  • 3 biji lada merah (ikut suka)
  • 1 sudu makan cuka
  • Garam, gula dan perasa secukupnya
  • 2 sudu makan minyak untuk menumis
  • (kak rose tambahkan biji sawi---> ikut penyulawanya dalam laporan bergambar tu...)

Cara-cara

  1. Panaskan minyak dan tumis bawang, halia dan bawang putih. Setelah naik bau masukkan udang kering dan mudian masukkan bahan penumis
  2. Masukkan kunyit serbuk dan sedikit air dari jus nenas (jika suka)
  3. Kemudian masukkan nenas dan lada merah
  4. Masukkan garam, gula dan perasa >> tunggu sebenar sehingga mendidih


15 comments:

  1. mak saya dulu selalu buat ni...tapi saya tak pernah buat :)

    ReplyDelete
  2. Salam Kak rose...

    SElalu tgk menu ni kat kenduri khawin masa kekecik dulu...tapi tak penah buat lagi...:)

    ReplyDelete
  3. kasih, kak rose pun sllu makan jer... kali ni cuba buat plak.

    ReplyDelete
  4. cik cek, kenduri kat johor sllu ada menu ni... makan ngan nasik minyak... yg ni kak rose makan ngan nasik putih je!

    ReplyDelete
  5. Semalam saya buat nasi bukhari, buat gak la lauk nenas ni..tp lupa plak nk ambik gambar.. best kan..senang dan sedap..kalo pajeri nenas biasa tu leceh sikit nk buatnya...

    ReplyDelete
  6. Dah lama Along cari respi ni sbb my family tak pernah masak ni. TQ nanti one day nak cuba.

    ReplyDelete
  7. Noorma, dulu kak rose tau makan jer... rupanya mmg senang je nak buatnya!

    ReplyDelete
  8. Along, pd sapa yg suka nenas pasti suka juga resepi sempoi ni...

    ReplyDelete
  9. kalau kat kampung tc ...paceri ni dipanggil paceri bombay

    ReplyDelete
  10. tc, oh ye ker? apa pun namanya... mmg sedap!

    ReplyDelete
  11. salam Rose,bawang merah nk letak berapa...? dh tertinggal ya..memang lauk feberet kak Noor ni..tp tak pernah buat lg...

    ReplyDelete
  12. noorsafone, resepi asal mmg x de bawang putih... so kak rose pun x letak ler... kalau letak bawang merah x tau la pulak rasa berubah ke idak? mungkin boleh cuba n bagi feedback, k.

    ReplyDelete
  13. noorsafone,
    lain orang lain caranya kan
    apa yang tc tau...resepi arwah bonda
    kisarkan:
    bawang merah, bawang puteh, halia, udang kering
    cuma orng dulu2, mask main agak2, main campak2, jadi tak reti nak cakap berapa gram dsbnya
    bawang merah ni kalau terlebih tak apa,

    ReplyDelete
  14. Salam KakRose. Dah siap dah pajeri kita.... meh tengok jadi tak... pucat jer... kita lupa letak cabai...hehe.

    ReplyDelete
  15. These are truly enοrmοus ideas in on the topic of blogging.
    You have touсhed sοme fastidіous poіntѕ here.
    Any way keep up wrinting.

    Heге is my ωeb-site ... hcg online

    ReplyDelete